Hirdetés

Hirdetés

Így viszonyulunk a magánegészségügyhöz

MTI

2022.12.28. 13:32

Így viszonyulunk a magánegészségügyhöz
(Illusztráció: Freepik)

A megkérdezettek majdnem kétharmada az elmúlt egy évben élt ilyen szolgáltatással.

Hirdetés

A magyarok 83 százaléka vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, a fiatalok pedig különösen nyitottak erre, a 30 év alattiaknál 96 százalékos ez az arány – derült ki az Ipsos közvélemény-kutató reprezentatív felméréséből. A december 28-i összefoglaló szerint a koronavírus-járvány felerősítette a magánegészségügyi szolgáltatások iránti, évek óta fokozódó keresletet. A főbb megállapítások:

  • a megkérdezettek 63 százaléka az elmúlt egy évben, ezen belül 49 százalék az elmúlt 6 hónapban fordult meg a magánegészségügyben. 
  • azok között, akik az elmúlt 1 évben jártak magánellátásban, 83 százalék a 30 év alattiak aránya.
  • akik vettek már részt magánellátásban, utoljára leginkább vérvizsgálatokért vagy fogászati kezelésért mentek, ezek aránya 39 és 38 százalékos. 
  • a top 10 ellátástípus közül a harmadik helyre a nőgyógyászat került, a megkérdezettek negyede utoljára ezt a vizsgálatot vette igénybe magánúton.
  • ezután következik az ultrahangvizsgálat 15 százalékkal, majd a bőrgyógyászat és vizeletvizsgálat 14-14 százalékkal. viszonylag kevesen választották a magánellátást a képalkotó vizsgálatokért, a röntgen és az MR aránya 8 és 6 százalékos volt.
  • a válaszadók többsége az empátiát, udvariasságot, gyorsaságot és a rájuk szánt időt emelte ki a magánszolgáltatás előnyeként, azonban ebben a legmagasabb értéket mutató magánkórház sem érte el az 50 százalékos értékelést. 
  • a magánellátásban korábban részt vevők elsősorban az ár-érték arányt nézik, amikor szolgáltatót választanak; 28 százalékuknak ez a fő döntési szempont, a második helyre az elérhető időpont került.
Az online kutatást szeptember 26. és október 5. között végezte az Ipsos a 18-65 éves magyar lakosság körében, 1000 ember megkérdezésével, a minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint.
Magyarországfelmérésmagánegészségügy

Hirdetés

Hirdetés