Hirdetés

Hirdetés

Meg fog lepődni, mi lenne, ha most vasárnap választanánk...

2015.10.17. 17:50

Meg fog lepődni, mi lenne, ha most vasárnap választanánk...

Jön fel a Fidesz, mélyponton a Jobbik.

Hirdetés

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát a napokban. A felmérés a szavazók további aktivitását mutatja, már harmadik hónapja folyamatosan csökken a bizonytalanok aránya. Továbbra is az időszak meghatározó témája - a kerítés- és menekültügy - mozgatja elsősorban a szavazókat. A Fidesz ebben a hónapban újabb egy százalékponttal növelte támogatói arányát. Azonban az ellenzék szavazóit is megmozdítja az ügy: a múlt hónapban az MSZP, ebben a hónapban a DK tudta egy százalékponttal növelni támogatottságát.

A Fidesz szavazóinak aránya újabb egy százalékpontot növekedve 24 százalék. Ezzel a párt folyamatosan növekszik a júniusban és júliusban mért 21 százalékos mélypontról, ám a 2014 októberében mért csúcsponthoz képest elvesztett szavazinak csak töredékét szerezte vissza.

Az MSZP megtartva a múlt hónapban szerzett szavazóit, továbbra is 11 százalékon áll. Így a pártnak közel 900 ezer szavazója van, akik továbbra is a legaktívabbak, és a legnagyobb arányban mennének "most vasárnap" szavazni.

Jobbik immár negyedik hónapja, július óta a választások utáni mélypontján, 13 százalékon áll. Azonban a párt nagyjából egymillió szavazója további is meglehetősen motiválatlan, csupán 64 százalékuk menne el szavazni – ezzel sereghajtók.

A kicsik

Néhány apró változás a többi párt támogatottságában is megfigyelhető. A DK tábora az elmúlt hónaphoz képest egy százalékponttal, 4 százalékra nőtt, míg az Együtt most nem érte el az egy százalékot. A LMP, valamint a PM, és az MLP támogatottsága nem változott – míg az előbbi továbbra is 3 százalékon áll, a továbbiak továbbra is az egy százalékos határ alatt.

Az elmúlt néhány hónapban tehát lassú mozgás indult meg a pártok támogatottságában. Úgy tűnik, hogy a kormányoldal, és a baloldali ellenzék egyaránt meg tud szólítani eddig bizonytalan szavazókat: míg a Fidesz három hónap alatt 3 százalékpontot növekedett, a baloldali ellenzék kettőt. Tükrözendő ez utóbbi megosztottságát, a nyereség egyelőre két pártnál, az MSZP-nél és a DK-nál fele-fele arányban megosztva, csapódik le. Mindeközben, az elmúlt három hónapban

a bizonytalanok aránya 5 százalékponttal 43 százalékra csökkent.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés