Hirdetés

Hirdetés

Már fenyegetik a migránskvótát elutasító országokat, tehát minket is

2015.12.18. 14:12

Az új román miniszterelnök a mi nevünkben is válaszolt.

Hirdetés

A migrációs kérdésben az Európai Unió tagállamainak szolidaritását nem lehet elnyerni fenyegetésekkel - jelentette ki Dacian Ciolos román miniszterelnök az osztrák kancellár csütörtöki nyilatkozatára reagálva. Werner Faymann a Die Welt című lapban megjelent interjúban kilátásba helyezte a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országok európai uniós támogatásának csökkentését.

Az osztrák kancellár kiemelte, hogy a "szolidaritás nem egyirányú utca", és aki több pénzt kap az uniós költségvetésből, mint amennyit befizet, nem teheti meg, hogy "egyszerűen lapít", amikor a menekültek "méltányos elosztásáról" van szó. Aki mégis vonakodik, az "megkérdőjelezi" az uniós költségvetés finanszírozását, és a nettó befizetőknek, köztük Ausztriának "nagyon megnehezíti, hogy továbbra is ilyen sok pénzt fizessenek be" a közös kasszába - tette hozzá az osztrák kancellár.

Az Agerpres román hírügynökség által pénteken idézett Ciolos rámutatott: Románia elutasítja a fenyegetéseket, amelyek olyan kérdésben fogalmazódnak meg, amire Európának közös választ kell adnia. Hozzátette: az EU-csúcson csütörtökön erről nem esett szó, ezért az osztrák kancellár álláspontja személyes vélemény.    

"Értem, hogy nagyobb szolidaritásra van szükség, de Románia jelezte már, hogy szolidáris Európával azzal a feltétellel, hogy a migrációs kérdést a gyökerénél kezeljék az ellenőrizetlen bevándorlás megfékezése érdekében"

- jelentette ki. Románia ellenzi a migránsoknak az uniós tagállamok közötti elosztására vonatkozó kvótarendszert. Bukarest szeptemberben az európai uniós belügyminiszteri fórumon Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt a kötelező kvótarendszer ellen szavazott.

Hirdetés

Hirdetés