Hirdetés

Hirdetés

Összeütközött két sportrepülő; több halott

2015.08.20. 13:40

Csoportos ugrást akartak végrehajtani ejtőernyősök.

Hirdetés

Hét ember vesztette életét Szlovákia nyugati részén csütörtök reggel két sportrepülőgép ütközésének következtében – közölte Zuzana Farkasova, a szlovák tűzoltóság szóvivője. A baleset a cseh-szlovák határ mellett fekvő Vöröskő falu határában Trencsén és Zsolna között történt. Az összeütközés után mindkét L-410-es típusú sportrepülőgép lezuhant, az egyik Vöröskő határában, a másik pedig egy nehezen megközelíthető erdős területen. A gépek mintegy 1500 méteres magasságban ütköztek össze, s a földbe csapódva roncsaik kigyulladtak. 

Juraj Gyenes, a szlovák közlekedési minisztérium speciális vizsgálati csoportjának képviselője szerint a két sportrepülőgép egy légi parádén bemutatandó programját akarta begyakorolni. A két gép azért került a levegőben nagyon közel egymáshoz, mert az ejtőernyősök csoportos ugrást akartak végrehajtani.

Egyelőre nincsenek megbízható információk arról, hány ember volt a két gép fedélzetén. A Denník N napilap hírportálja a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a két repülőgép fedélzetén összesen 20 ejtőernyős tartózkodott. Andrej Hirjak, a mentőszolgálat szóvivője viszont a SITA hírügynökségnek azt mondta, hogy mintegy 36-40 ember volt összesen a gépeken. 

A halálos áldozatok száma minden mértékadó forrás szerint hét: meghaltak a gépek pilótái és másodpilótái, valamint három ejtőernyős. A többi ejtőernyős sorsáról, illetve a sérültek számáról egyelőre nincsenek információk. A közszolgálati rádió szerint a tragédia helyszínére indult Robert Kalinák belügyminiszter és Viliam Cislák egészségügyi miniszter is.  

Tragikus sorozat

Szlovákiában rövid időn belül ez már a harmadik repülőbaleset. Júniusban Kelet-Szlovákiában zuhant le egy mentőhelikopter. A balesetben a gép pilótája és a három mentős is életét vesztette. Július végén szintén az ország keleti részében pedig egy katonai helikopter zuhant le. A gép pilótája a balesetben életét vesztette, míg két kísérője súlyos sérüléseket szenvedett.   

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés