Hirdetés

Hirdetés

Úton a cseh segítség

2015.10.29. 18:06

Úton a cseh segítség

Akár hónapokig is segíthetnek a határvédelmi munkálatokban.

Hirdetés

Elindult Magyarországra az az ötven cseh rendőr, aki a következő hetekben segíteni fog Magyarországnak a külső schengeni határ védelmében.

A cseh rendőrök gépjárműoszlopa csütörtök délután indult útnak a prágai rendőr-akadémia udvaráról, akiket Milan Chovanec cseh belügyminiszter és Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány személyesen búcsúztatott. Mindketten sok sikert kívántak a rendőröknek feladatuk teljesítéséhez.

 A rendőrfőkapitány szerint a magyarországi misszió iránti érdeklődés igen nagy volt, és az egész országból több mint négyszáz rendőr jelezte érdeklődését. Közülük választották ki azt az ötvenet, akik most Magyarországra indultak.

A hónapokig tartó együttműködés sem kizárt

Az egyik legfontosabb követelmény a nyelvi felkészültség - az angol nyelv ismerete - volt, és természetesen megvizsgáltuk a jelentkezők nemzetközi tapasztalatait is. Le kell azonban szögezni, hogy ezek a rendőrök ma lényegében az ismeretlenbe mentek, hiszen ilyen típusú bevetésben a cseh rendőrség még sosem vett részt

- így Tomás Tuhy, aki megerősítette korábbi kijelentését, miszerint nem zárható ki, hogy amennyiben az együttműködés hasznos lesz, a cseh rendőrök magyarországi misszióját akár néhány hónappal is meghosszabbítják.

A misszió, mintegy tízmillió koronájába kerül a cseh államnak

A cseh rendőrök a prágai közlés szerint november elsejétől december 15-ig lesznek szolgálatban a magyar-szerb határon. A járőrözést magyar rendőrökkel és katonákkal közösen végzik majd, három kijelölt településen. Bár a járőrcsoportok parancsnoka a magyar rendőr lesz, a csehek jogköre ugyanolyan lesz, mint a magyar rendőröké.

 David Schön, a cseh országos rendőr főkapitányság szóvivője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a cseh rendőröket Szeged mellett vetik be, közel a horgosi határátkelőhöz. Legfontosabb feladatuk az lesz, hogy a kijelölt térségben felügyeljenek a rend betartására, illetve megelőzzék a bűncselekmények elkövetését - mutatott rá a szóvivő.

 Eszközökkel is segítenek

Egy korábbi kormánydöntés alapján október közepétől 21 cseh katona segít a magyaroknak a migrációs válság kezelésében. A katonákkal együtt Prága kilenc műszaki eszközt, köztük öt nagy katonai teherszállító járművet és tíz tábori konyhát is küldött Magyarországra. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek.

 A tíz modern tábori konyhát átadják a magyar hadseregnek, és betanítják a legénységet azok használatára. Hasonló segítséget nyújt Magyarországnak a másik két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország is.

 Horvátországnak viszont, amelynek határán Magyarország szintén drótkerítést emelt, mindez nem tetszik, ezért nyíltan bírálta a V4-ket. A cseh kormány most azt tervezi, hogy rendőröket küldene Szlovénia megsegítésére is. Erről a jövő héten várható döntés.

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés