Hirdetés

Hirdetés

Milliók a vitrinben

2016.03.01. 11:37

Milliók a vitrinben

A tárlat március 8-ig látható.

Hirdetés

Idén augusztusban lesz 70 éve annak, hogy 1946. augusztus 1-jén a pengő hiperinflációját követően bevezették Magyarország új hivatalos fizetőeszközét, a forintot. A Jósa András Múzeum ebből az alkalomból egy bankjegyeket és érméket bemutató kiállítással emlékezik meg, mely március 1-jén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A tárlatban a második világháborút követő bankjegyeken és érméken kívül látható néhány érdekesség is, köztük az inflációs pengők, valamint a régebbi forintbankjegyeknek számító „Kossuth-bankók”. A forint Európa egyik legrégebbi pénze, hiszen firenzei mintára 1325-ben Károly Róbert volt az első uralkodó, aki országában bevezette az aranyvalutát. Holmár Zoltán
Közművelődési Osztályvezető elmondta, hogy ezzel a kiállítással kettős jubileumot ünnepelnek.  Márciusban lenne 120 éves lenne  forint bankjegyek tervezője Horváth Endre grafikusművész. A kiállítás március 8-ig tekinthető meg, de a nyár folyamán bővítve újra megnyílik majd a közönség számára.

Érdekességek a tárlaton

Csak kevesen tudják, hogy a 20 forintos hátoldalán látható meztelen, kalapácsot és búzakévét tartó stilizált férfialak modellje a nyíregyházi születésű Hegedűs István (1924-1956) öttusázó volt. Az is érdekesség, hogy II. Rákóczi Ferenc rekordtartó a magyar bankjegyek tekintetében, ugyanis rajta kívül egy magyar történelmi személy sem szerepelt három különböző államforma – királyság, népköztársaság, köztársaság – három különböző fizetőeszközén – koronán, pengőn, forinton.

A papírpénzek csúcstartója pedig a „százas”, hiszen annyi ideig nem volt forgalomban egyetlen címlet sem, 50 éven keresztül szolgálta a magyar készpénzforgalmat, s ez idő alatt 4 különböző magyar címerrel 13 kiadást élt meg. 1948-ban a legnagyobb címletként jelent meg, míg 1998-ban a legkisebb értékű pénzjegyként vonták ki a forgalomból.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés