Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy életen át hímezte a beregi keresztszemest

| 2021. 07. 26. | 16:05:00
Japánból is jöttek a beregdaróci Sukta Bertalannéhoz, tanulni.
Egy életen át hímezte a beregi keresztszemest
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beregdaróc község önkormányzata és a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület „A beregi keresztszemes hímzés hagyománya egy életen át” címmel emlékkiállítást rendez Sukta Bertalanné emlékére. A megnyitó július 27-én 17 órakor lesz a beregdaróci művelődési házban.

A kiállítást Tánczos László, Beregdaróc község polgármestere nyitja meg, köszöntőt mond Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.
17.30 CBC-ART projekt bemutatása
Insticzei Zoltán, Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke
18 órakor kezdődik a megemlékezés, Sukta Bertalanné életművének bemutatása „A beregi keresztszemes hímzés hagyománya egy életen át” címmel
A kiállítás augusztus 30-ig látogatható hétköznap 10-től 16 óráig.

Sukta Bertalanné, Erzsike Jándon született, már itt kezdett keresztszemest hímezni. Beregdarócra ment férjhez, itt telepedett le, közben a háziipari szövetkezetnél dolgozott, ott hímezte kedvenc mintáit, melyk közül többet ő is tervezett, a hímzést tanította is a helyieknek.

A községben önálló, állandó kiállítást rendeztek be neki, melyen gyakorta ő volt a tárlatvezető is. Csodálatos hímzései terítőkön, párnákon, ablakdekorációkon is megjelentek, de, mint korábban mesélte, menyasszonyi ruhára is kértek tőle beregi keresztszemest.

A világ minden részére eljutott Suktáné Erzsike híre, akihez rendszeresen érkeztek csoportok Japánból is.

Munkái jelentős része zsűrizett, megkapta a népi iparművész címet. A többi között a Kis Jankó Bori Országos Hímzőpályázatán nívódíjat nyert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés