Hirdetés

Tekerj a zöldbe, fedezd fel az Erdőhátat!

Kerékpáros túrák idegenvezetéssel, gyönyörű tájakon.
Tekerj a zöldbe, fedezd fel az Erdőhátat!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végre itt a tavasz, ideje elővenni a kerékpárokat, és nyeregbe pattanni, csodás tájakat felfedezni. Indítja a szezont a Középkori Templomok Útja Egyesület, melyek túraterve már elérhető honlapunkon (www.oroksegtura.hu

A több éve működő egyesület attól kivételes, hogy a túrák lebonyolításához szakvezetést, idegenvezetést is biztosít. Ez azt jelenti, hogy az egyes helyszínek látnivalóit nemcsak meg-, hanem be is mutatják, így a túra során rengeteg információval gazdagodnak a résztvevők. 

Az idei első túra április 22-én indul, és az Erdőhátra vezet. A címe: „Az ismeretlen Szatmár – Örökségtúra az Erdőháton”. Utunk a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert szegletére, a szatmári táj erdőháti részére vezet, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei, reformáció korából származó dekorációi az elmúlt évek során lezajlott műemlékvédelmi helyreállítások és restaurátori kutatások eredményeként láttak napvilágot. Az útvonal nagy része a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet alacsony forgalmú, hangulatos útjain, a Túr és a Tisza töltésein vezet.

A túra Kölcséből, a Pap Túrja túraközpontból indul. Elsőként megtekintjük a kölcsei református templomot és a mellette álló fa haranglábat, mely a világörökségi várományos listán szerepel. A túra következő állomása a sonkádi református templom, amelynek sikeres és bravúros műemléki helyreállítása elnyerte az Europa Nostra díjat. A túrricsei református templom a szatmári eredőhát egyik legszebb műemléke. A közeli Gacsály református temploma hatalmas méreteivel, magasba törő több szintes tornyával kiemelkedik ki a Felső-Tisza-vidék templomai közül. Ezután Zajta felé haladnak tovább, ahol a római katolikus templom néhány éve lezajlott régészeti kutatása során váratlan és izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek.

Garbolcnál elérik hazánk legkeletibb pontját, ahol hazánkban a leghamarabb kel és nyugszik a Nap. A Túr-folyó aszfaltozott töltésén páratlan természeti környezetben haladnak Magosligetig, majd Uszka és Tiszabecs felé folytatják utukat. Tiszabecsnél rátérnek a Tisza kiváló minőségű aszfaltozott töltésén egészen Tiszacsécséig, Móricz Zsigmond szülőfalujáig tekernek, ahol megtekintik a Móricz-emlékházat. A program utolsó helyszíne a Túr-bukógát, ahonnan visszatérnek a túra kiindulópontjára, Kölcsére.

Gyülekező 8.30-tól Kölcsén, a Pap Túrja túraközpontban (4965 Kölcse, Kölcsey Ferenc u. 20.). Indulás 9.00 órakor. A túra könnyű, hossza 83 kilométer.

Jelentkezni ITT lehet. 

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

Az idei második túra azok érdeklődésére számít, akik a Felső-Tisza-vidéket szeretnék két keréken bebarangolni. Az április 28-án induló, háromnapos örökségtúra során a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki  kerékpáros túraútvonalat fogják bejárni Vásárosnaménytól Csengersimáig, majd vissza Vásárosnaményba. A túratáv 190 kilométer, és hangulatos, kicsiny falvakon keresztül, páratlan műemlékek között, csodálatos természeti környezetben a Tisza és Szamos mentén, a Bereg, Szatmár tájain, kiváló minőségű és biztonságos útvonalon vezet.

Az út során Bereg, Szatmár és a Szamos-mente látnivalóit tekintik meg Vásárosnaménytól Tákoson, Csarodán, Márokpapin, Sonkádon át Tunyogmatolcsig, majd onnan érkeznek vissza Vásárosnaményba. Ellátogatnak a Hunor vadászati kiállításra, megismernek számos középkori templomot, bepillantanak a cégénydányádi Kende-kúriába, és sétálnak annak csodálatos angolparkjában. 

Gyülekező Vásárosnaményban a Tourinform iroda (Szabadság tér 9.) előtt 9.00 órától, indulás 10.00 órakor. 

ITT lehet jelentkezni

Hirdetés