Hirdetés

Értük szól a déli harang

2015.07.22. 10:46

Értük szól a déli harang

Nézze meg a nagyszerű animációs filmet a nándorfehérvári diadalról!

Hirdetés

Ötszázötvenkilenc éve, 1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed (ur. 1451-1481) szultán hadai felett.

A déli harangszó az ő tiszteletükre szól

A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre elhárította a török terjeszkedés veszélyét. Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot.

Animációs film készült a diadalról

A Történelmi Animációs Egyesület a nándorfehérvári ostrom tavalyi évfordulóján, 2014 július 22-én publikálta legújabb animációs filmjét, amely bemutatja, miként zajlott az ostrom. A videót narráció és zene kíséri végig, és amennyire egy ismeretterjesztő rövidfilm engedte, a drámaiságra is adtak a készítők. Az animáció a Total War nevű játék motorjával készült: az egyesület tagjai régóta bővítik a szoftvert korhű páncélok, katonák, fegyverek grafikai elemeivel. A korhű megjelenítést komoly alapkutatások alapján végezték, így a játékban az eredetihez hasonló egyenruhák, fegyverzet illetve környezet tűnik fel. Az alkotók elkészítették a Duna-Száva torkolatvidék virtuális terepasztalát, rekonstruálták és történelmi hűséggel felépítették a várat, a török tábort, az ostromműveket, a török hajózárat a Dunán. A néző valóban átláthatja a teret és az eseményeket anélkül, hogy a klasszikus kétdimenziós térképes animációkat használni kellene.

A mohácsi csatát is feldolgozták

Az egyesület első nagyobb videója 2011-ben a mohácsi csatát dolgozta fel (amely a szakma szerint egyébként nem volt szégyenletes vereség), a bemutatása óta eltelt időben több magyar történelmi eseményt is animációra vitt (például a muhi csatát). A csapat vezetője, Baltavári Tamás korábban úgy nyilatkozott, hogy a csatarekonstrukciókból önálló sorozatot szeretnének készíteni a honfoglalástól 1848-ig.

Hirdetés

Hirdetés