Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milliárdon felül kell fizetnie Nyíregyházának!

| 2018. 11. 22. | 14:00:00
Bukta a közlekedési társaság elleni pert a város.
Milliárdon felül kell fizetnie Nyíregyházának!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen 1,19 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi önkormányzatot a felperes Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részére, mert a város a közszolgáltatási szerződésben foglaltak ellenére ennyi ellentételezést nem fizetett meg a cégnek a helyi autóbusz-közlekedés üzemeltetése után. A pénzt – mondja ki a november 22-i határozat – 15 napon belül meg kell fizetni. 

A táblabíróság csak annyiban változtatta meg a Nyíregyházi Törvényszék augusztusi ítéletét, hogy az első fokon megállapított perköltség összegét 15,7 millió forintra emelte. Vagyis a 2 millió forintos másodfokú költséggel együtt az önkormányzatnak 17,7 millió forintot is meg kell fizetnie perköltségként a felperes közlekedési társaságnak.

A miniszter ment, a per újraindult

Az ÉKK és a Nyíregyháza közötti elszámolási jogvita több évre nyúlik vissza. Az ügy lényege, hogy a közlekedési társaság szerint a város több évre vonatkozóan nem fizette meg a közszolgáltatási szerződés alapján járó összeget. A 2017-ben még 800 millió forintos követelésről szóló pert Seszták Miklós miniszter közbenjárásra felfüggesztették, majd mint a szabolcsihir.hu idén áprilisban megírta, az eljárást az ÉKK újraindította. Viszont ekkor már 1,19 milliárd forintot – a 2012 és 2016 közötti ki nem egyenlített számla összegét – kértek számon az önkormányzaton.

[Beillesztett cikk: Mégis perli Nyíregyházát az ÉMKK?]

A perben első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018. augusztusi ítélete szerint az ÉKK a városi személyszállítást hatékonyan végezte, a helyi buszjáratok működési díját megfelelően határozta meg, a pénzügyi beszámolót az eredményelszámolást minden évben határidőre elkészítették, ugyanakkor a megállapodás szerinti összeget az önkormányzat csak kis részben fizette meg. Az állami tulajdonú közlekedési társaság követelése – mondta ki a bíróság – megalapozott és jogszerű volt.

Jól dolgozott az elsőfok

A Debreceni Ítélőtábla tanácselnöke, Csiki Péter szóbeli indoklása során elhangzott: az elsőfokú bíróság a bizonyítással kapcsolatos kötelezettségeit teljesítette, azt tovább vinni nem is volna lehetséges.

– Nagyon bonyolult per lett, pedig nem kellett volna így lennie. Azok a számviteli kérdések, amikbe a felek is végeláthatatlanul belegabalyodtak, az ügy lényegi megítélésében igazából nem játszanak szerepet. A valódi kérdés az volt, hogy a helyi közlekedés üzemeltetése kapcsán maradt-e kifizetetlen ellentételezés a megrendelő alperes önkormányzat és az azt szolgáltató felperes ÉKK között. Az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy maradt, a szakértő által is alátámasztott összegszerűséghez pedig nem fért kétség

– mondta. Hozzátette: az, hogy a nyíregyházi önkormányzati közgyűlés nem hozott határozatot a tartozások megfizetésével összefüggésben, nem bír jelentőséggel az ÉKK-ra nézve, hiszen a közlekedési társaság az önkormányzattal szerződött (mint jogi személlyel), nem a döntéshozó szervezetével, a közgyűléssel.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés