Hirdetés

Koronavírus: Nyíregyháza az elsődleges ellátóhely

| 2020. 09. 23. | 17:16:00
Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Biharból és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is ide hozzák a betegeket.
Koronavírus: Nyíregyháza az elsődleges ellátóhely
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán látják el a régió kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos állapotú koronavírus-fertőzött, felnőtt betegeket, miután szeptember 21-én elsődleges ellátóhellyé nyilvánította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások (EMMI) minisztere.

Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye is az ellátási területhez tartozik - hangzott el Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírus-részlege előtt tartott sajtótájékoztatón szeptember 23-án, szerdán.

Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója elmondta: az új koronavírussal fertőzött betegek ellátására, a szükséges intenzív kapacitások biztosítása érdekében közel egymilliárd forint értékben érkeztek eszközök Nyíregyházára. Az eszközök itt is maradnak, és bízik benne, elegendőek lesznek arra, hogy a betegeket ellássák. Hangsúlyozta: "előregondolkodás van", az egészségügy felkészült a második hullámra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 31 lélegeztető-, 40 altatógépet, 250 infúziós pumpát, 40 betegőrző és 4 központi monitort bocsátott az intézmény rendelkezésére. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: éjjel-nappal nyitva tartanak, ha kell, további eszközöket is hoznak a hét bármely napján, senki nem fog a gép hiánya miatt ellátási zavarba kerülni.

Teljesen új feladatok elé állított minket a koronavírus - kezdte tájékoztatóját Szondi Zita, a megyei kórház főigazgató-helyettese, orvosigazgatója. Az első hullám a tanulási időszak volt, a másodikban "már itt vagyunk élesben" - fogalmazott. Az eszközök óriási biztonságot jelentenek, a kórház feladata a személyi állomány biztosítása, amit a 6 telephely között létszám átcsoportosítával tudnak megoldani.

Szűcs Attila, a Jósa András Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa megerősítette: rendkívül sok, jó minőségű eszköz érkezett Nyíregyházára, így biztonságosan tudják monitorozni, léleeztetni a betegeket.  Van elég gép, műszer és gyógyszer. Jelenleg 30 intenzív ellátásra alkalmas ágy áll rendelkezésre.

Hirdetés