Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Diákhitelt sem kell törleszteni az év végéig

| 2020. 03. 19. | 21:29:00
Hatályba lépett a felfüggesztés.
Diákhitelt sem kell törleszteni az év végéig
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Diákhitel Központ (DK) a március 19-én hatályba lépett kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően - törlesztési moratóriumot hirdetett a diákhitelek 207,4 milliárd forintnyi tőke- és kamattartozására mind a 166 ezer ügyfele számára december 31-ig.

A törlesztési moratórium a közlemény szerint kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is.

A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lép, ehhez nincs szükség külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről.

A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a március 18-ig felmondott szerződéseken túl december 31-ig nem mond fel szerződéseket.

A társaság felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetik fennálló tőke- és kamattartozásukat, a beérkező törlesztéseket a szokott rendnek megfelelően elszámolják.

A Diákhitel Központ az önkéntes teljesítéshez sem vár el ügyfeleitől külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztéseket a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan fel lehet függeszteni. A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban telefonos és online ügyfélszolgálaton lehet további információt kérni, illetve a diakhitel.hu weboldalon és a Facebookon is rendszeresen tájékoztatják az ügyfeleket.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, illetve egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjesztik azon leendő ügyfelekre is, akik március 18. és december 31. között igényelnek diákhitelt, és válnak törlesztővé.

További rendkívüli intézkedésként meghosszabbítják a szabad felhasználású Diákhitel1 március 16-án lejárt igénylési határidejét. Így azon hallgatók, akik március 27-ig - Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással - igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1-et, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintos összeget.

Az elrendelt törlesztési moratóriumon túl mindent elkövetnek annak érdekében, hogy segítsék az ügyfeleket a járványhelyzet okozta pénzügyi nehézségek leküzdésében, azon dolgoznak, hogy a veszélyhelyzet lezárultát követően a felsőoktatási hallgatók a megszokott módon és színvonalon folytathassák tanulmányaikat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés