Hirdetés

Hirdetés

A magyar parasport soha nem látott magasságokba emelkedett

MTI

2021.09.07. 16:44

A magyar parasport soha nem látott magasságokba emelkedett
Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Ünnepélyes csapatgyűlésen köszöntötték a Tokióból hazatért küldöttséget.

Hirdetés

A Magyar Paralimpiai Bizottság kedden ünnepélyes csapatgyűlésen fogadta a tokiói paralimpiáról 16 éremmel - hét arany, öt ezüst és négy bronz - hazatért magyar küldöttség tagjait.

A paralimpia záróünnepségéről készült rövidfilm levetítése után egyenként szólították a Tokióban szerepelt 37 versenyzőt, majd a Himnusz elhangzása után Kásler Miklós köszöntötte a sportolókat.

Örökre beírták a nevüket a sporttörténelembe

Önök örömöt és dicsőséget szereztek saját maguknak, a családjuknak, barátaiknak és a magyar nemzetnek, örökre beírták a nevüket a magyar és a világ sporttörténelmébe" - mondta Kásler Miklós, az emberi erforrások miniszterea rendezvényen. Kiemelte, akik vállalták a részvételt, testileg és lelkileg is felkészültek a feladatra.
"Önök példát mutattak, bizonyítva, hogy fogyatékossággal is lehet az ember sikeres. Amikor megköszönöm önöknek a kitartásukat, kérem, hogy ez tartson még ki három évig, a következő, párizsi paralimpiáig" - fogalmazott a miniszter, aki a kormány és a nemzet nevében is megköszönte a sportolók teljesítményét.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy soha ilyen sikeresen nem szerepelt magyar paralimpiai küldöttség.
"Nyolcvan versenyszámban indultak sportolóink, 53-ban az első nyolc hely valamelyikén végeztek. Tokióban megszületett a 150. magyar paralimpiai érem, méghozzá Illés Fanni aranyérme volt az" - mondta, majd az "elsőket" sorolta fel: többek között az első női kerekesszékes aranyérmet, az első parakajak-aranyat.

200 méter kajak - dupla arany

"Először fordult elő, hogy ugyanazt a számot magyar nyerte az épek olimpiáján és a paralimpián is: a 200 méteres kajakozásban Tótka Sándor, illetve Kiss Péter Pál győzött" - tette hozzá Kiemelte, hogy a női tőrcsapatban nyert bronzérmével Krajnyák Zsuzsanna megszerezte 12. érmét és ennyit még nem gyűjtött magyar versenyző.
"A magyar parasport aranycsapata van közöttünk. A magyar parasport soha nem látott magasságokba emelkedett szeptemberben" - hangsúlyozta, és köszönetet mondott a parasport kiemelt kormányzati támogatásáért.
"Kérem, sőt, elvárom, hogy minden illetékes, az önkormányzatoktól a médiáig, ennek megfelelő módon kezelje a jövőben a parasportot" - zárta beszédét Szabó László.

Galéria

paralimpiaTokió 2020

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés