Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Utazás a honfoglalás és Szent László korába

| 2022. 06. 19. | 16:22:00
Kerékpártúrán keresik fel az örökséghelyszíneket.
Utazás a honfoglalás és Szent László korába
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Középkori Templomok Útja Egyesület június 24. és június 26. között háromnapos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. A Szent László örökségtúra fókuszában a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója áll, akihez több emlékhely kötődik a régióban.

A hozzá kötődő örökséghelyszíneken a túra résztvevői megismerhetik életútját, uralkodói munkásságát, háborúit, törvényeit, művészeti ábrázolásait. Szent László tematikája mellett egy másik szálon is fut a történet, amelyben a régészeté a főszerep. Ez az örökségtúra lényegében egy történelmi időutazás a honfoglalás és az Árpádok-korába. A bringások megismerhetik a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori temetőit a Rétközben és a Bodrogközben.

Szabolcsi földvár

Egy másik kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékhelyet is felkeresnek, melynek történelmi emlékhellyé nyilvánítása várhatóan ezen a nyáron megtörténik. Szabolcs településen Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárán keresztül mutatják be az Árpád-kor várépítészeti, hadszervezeti, közigazgatási, egyházigazgatási sajátosságait.

Karcsa, Vaja, Pácin

Természetesen találkozhatnak a túra résztvevői az Árpád-kori templomépítészet jellegzetes példáival is. Bemutatják a Felső-Tisza-vidék egyik legrejtélyesebb műemlékét Karcsán, és Magyarország egyik legrégebbi templomát Szabolcson. Az Alföld legjelentősebb reneszánsz kastélyaihoz kalauzolják el a résztvevőket Vaján és Pácinban. A régészeti, építészeti emlékek mellett a térség néprajzi hagyományaival, sajátosságaival is megismerkednek. Az épített, kulturális emlékek mellett a természetvédelmi területek bemutatására is hangsúlyt fektetnek a túrán, mely három természetvédelmi területet is érint.

A részletes túrafelhívás ide kattintva érhető el.

Hirdetés
Hirdetés