Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halló, emberek, itt a Mars!

| 2021. 02. 22. | 19:30:00
A Perseverance-t irányító csapat vezetője elmondta, hogy szerinte mikor léphet ember a Marsra.
Halló, emberek, itt a Mars!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A NASA által megosztott első nagyfelbontású színes fotó után itt a második. amelyik a marsjáró jobb első kerekének egy részletét és a kerék alatti sárga, köves talajt mutatja. 

A járművet irányító csoport vezetője, a tajvani származású Yen Chengnek ez már a negyedik Mars-küldetése. A CNA tajvani hírügynökségnek adott interjújában – írja az Infostart – elmondta, hogy a következő hónapokban a csoportnak a marsi idő szerint kell élnie. Az ottani éjszakák alatt a hőmérséklet akár mínusz 80 Celsius fokra is süllyed, ezért a Perseverance-nek fűtenie kell magát, és csak nappal tudja folytatni a munkát (a marsi napok mintegy negyven perccel hosszabbak a földinél).

A Perseverance missziójának minden lépése „számtalan ember évtizedes munkájának eredménye” – mondta a mérnök. Arra a kérdésre, hogy a NASA-nak van-e arra kidolgozott stratégiája, mit tegyen, ha a rover az élet jelére bukkanna a Marson, Yen Cheng azt válaszolta: nincs, de nyilván azonnal le kéne fotóznia.

A mérnök szerint az idén született gyerekek már megérik, hogy életükben ember lép a Marsra. Az a technológia, amely ezt lehetővé teszi, már létezik, de egy emberes Mars-misszió sok százszor annyiba kerülne, mint a Perseverance 2,7 milliárd dolláros küldetése.

Az első képen a kopár és poros táj, valamint a rover árnyéka látható 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés