Újabb okoszebrát alakítottak ki Nyíregyházán

szabolcsihir.hu

2019.07.25. 15:35

Újabb okoszebrát alakítottak ki Nyíregyházán
A kép illusztráció.

A gyalogosok védelmében.

Hirdetés

Hirdetés

A legújabb nyíregyházai okoszebra egy forgalmas, 4 sávos belvárosi úton, az Országzászló tér – Kálvin tér kereszteződésében valósult meg. Iskola, templom és közintézmény is van a közelében. A csomóponton körülbelül 17,5 ezer jármű halad át naponta. Az intézményekben és a környező üzletekben naponta 1 700 ember fordul meg. Ez a második okoszebra, amely a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával valósult meg Nyíregyházán.

– Minden pályázati lehetőséget megragadunk, amely városunk közlekedés biztonságát szolgálja, így már nem először működünk együtt az alapítvánnyal okoszebra fejlesztésben, hiszen az első ilyen zebrát támogatásukkal 2018-ban adtuk át a Korányi Frigyes utcán. A második, a most elkészült okoszebrához a polgármesteri keretből pótoltuk ki a megvalósításhoz szükséges összeget, mert magam is szívügyemnek tekintem a nyíregyháziak biztonságos közlekedését. Nagyszabású útépítési, útfelújítási program zajlik Nyíregyházán, amelynek részeként olyan innovatív megoldásokban gondolkodunk, mint a most elkészült okoszebra. Még ebben az évben pályázati forrásból további 12 forgalmas helyszínen építünk ki okoszebrákat a gyalogosok védelmének érdekében – hangsúlyozta Kovács Ferenc polgármester.

Az alapítvány Nyíregyházán egy innovatív, kamerás-érzékelős megoldást épített ki. Az átkelő költsége 2,8 millió forint, melyet 50-50 százalékban finanszírozott az alapítvány és az önkormányzat.

A „SafeCross” okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. Az út két szélén oszlopokat állítottak, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ennek legújabb verziója a kamerás gyalogos-érzékelés.

A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk.
Nyíregyházaokoszebra

Szóljon hozzá!

Hirdetés