Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnyílt Nyíregyháza legújabb sportlétesítménye

| 2021. 06. 02. | 18:15:00
Legalább harminc éve várt erre a város lakossága.
Megnyílt Nyíregyháza legújabb sportlétesítménye
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták, egyúttal el is nevezték Nyíregyháza legújabb sportlétesítményét, az immár Eissmann Városi Uszodát június 2-án. A 3 milliárdos összköltségű beruházás jelentős kormánytámogatással, tao-források felhasználásából épült a belvárosban, közvetlenül a Continental Aréna szomszédságában, nem messze a városi műjégpályától. A területet az önkormányzat ingyen biztosította a beruházáshoz.

A koronavírus-járvány miatt mostanáig csak a sportolók használták a létesítményt, június 3-ától azonban már a város lakossága is, hétköznapokon 6 és 14 óra között.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, Kovács Ferenc polgármester, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és eljött Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott legendás edzője is.

Az uszodában helyet kapott egy 50X25 méteres, világversenyek megrendezésére is alkalmas versenymedence, valamint egy 25 méteres tanmedence, melynek 70 és 110 cm közötti a vízmélysége.

A nézőtér 250 férőhelyes, épült bírói, edzői, sportolói és közönségöltöző,  A járvány alatt pótberuházás keretében napelemeket is telepítettek, ezeknek köszönhetően olcsóbb lesz az üzemeltetés, továbbá a parkosítást is elvégezték.

Az előzetes terv az volt, hogy az uszodát tavaly szeptemberben adják át, ám a pandémia második és harmadik hulláma ezt nem engedte. A járványügyi intézkedések azt viszont lehetővé tették, hogy az úszók és vízilabdázók megtarthassák edzéseiket.

Az ünnepélyes átadáson Kovács Ferenc úgy fogalmazott, reméli, hogy a nyíregyházi olimpikonhoz, Szabó Tündéhez hasonló tehetségek születnek a minden tekintetben világszínvonalú sportlétesítményben. A tízpályás versenyuszoda egyaránt megfelelő helyszín az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport számára. Megjegyezte: a város sportberuházásainál e kettős célt tartják szem előtt. 

Kitért arra, hogy Nyíregyházán évtizedek óta álom egy városi uszoda, amely kampányokban ugyan szerepelt, de polgármesterré választásakor hiába próbálta keresni a terveket, látványterveket, ezeknek azonban semmi nyomát nem találta.

Nyíregyháza polgármestere ezután átnyújtotta Vári Attilának azt a zászlót, melyen Nyíregyháza neve szerepel, s amelyet az átadási ünnepség valamennyi résztvevője aláírt. Az úszószövetség elnöke a zászlót magával viszi a Tokiói Olimpiára, így Nyíregyháza is ott lesz a játékokon. 

Vári Attila arra emlékezett vissza, amikor 2018-ban letették az uszoda alapkövét, és itt semmi sem volt. Kiemelte a kormányzati szerepet az önerő biztosításában, mely kiegészítette a tao összegét. Megígérte, hogy magával viszi a zászlót, és vele lesz a vízilabda-eseményeken. Arra is ígéretet tett, hogy elhozza ide a válogatottat, meccsre.

Elérzékenyítő pillanat. Nagyon régen vártunk erre - kezdte köszöntőjét Szabó Tünde, aki úgy döntött, nem mesél azokról a körülményekről, amelyek között még ő úszott, hiszen az eseményre eljött egykori edzője is, és a jelenlévők nagy része is emlékszik arra, hol edzettek a nyíregyházi úszók.

A sportért felelős államtitkár elmondta: ma Magyarországon a valaha volt legnagyobb sportfejlesztés folyik. Nyíregyházán a felújított sportcsarnok mellett felépült az uszoda, a közelben a jégpálya, épül a tornacsarnok, a stadion, hogy a világelitbe tartozhassunk, és ott is maradhassunk.

Zajlik az országban a program, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, melyhez minden járásban adottak a lehetőségek.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés