Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Donald Sutherland

wikipedia | 2024. 06. 20. | 19:43:09
88 éves volt.
Meghalt Donald Sutherland
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú betegség után Miamiban elhunyt Donald Sutherland, a Primetime Emmy- és kétszeres Golden Globe-díjas kanadai színész – adta hírül június 20-án a Variety. Donald Sutherland több mint fél évszázadon keresztül játszott gonosztevőket, antihősöket, romantikus főszerepeket és mentorfigurákat. Az elmúlt évtizedben Az éhezők viadala című sorozatban a gonosz Snow elnök mellékszerepével került újra köztudatba. Bár az amerikai filmek tették híressé, 1978-ban hazája, Kanda magas állami kitüntetéssel ismerte el tevékenységét.

Azon legkiválóbb színészek közé tartják, akiket sosem jelöltek Oscar-díjra. 2017. november 11-én pályafutásának elismeréséül Oscar-életműdíjat vehetett át az Amerikai Filmakadémiától.

Először 14 éves korában kapott részidős munkát egy rádiónál Nova Scotiában. Tanulmányait a Victoria College-ban és a Torontói Egyetemen végezte mérnöki, illetve dráma szakon. Később mégsem szeretett volna mérnökként dolgozni, így Angliába utazott, hogy a Londoni Akadémián tanuljon. Első filmszerepeit az 1960-as években kapta. 1967-ben jött A piszkos tizenkettő és vele az ismertség. 1970-ben két, azóta klasszikusnak számító produkció, a MASH és a Kelly hősei főszerepében jeleskedett. Számos film sikeréhez járult hozzá, ezek közül a Klute, A sáska napja, az Átlagemberek, a Ne nézz vissza!, a Tű a szénakazalban, a JFK – A nyitott dosszié és a Huszadik század bizonyult a legemlékezetesebbnek. Az új évezredben a fiatalabb generáció sztárjai mellett szerepelt, többek között a Hideghegy, Az olasz meló vagy a Kárhozott szeretők című filmekben. Nemrégiben az Édes, drága titkaink tévésorozat állandó szereplőjeként láthattuk. 2009 nyarán Magyarországon forgatott A katedrális című – Ken Follett azonos című regényéből készült – minisorozatban.

Fia Kiefer Sutherland színész.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés