Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar aranyparádé a kajak-kenu Európa-bajnokságon

mti | 2024. 06. 15. | 13:36:14
Szegeden remekeltek legjobbjaink.
Magyar aranyparádé a kajak-kenu Európa-bajnokságon
Csipes Tamara öröme (Fotó: MOB/Szalmás Péter)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csipes Tamara és a Nádas Bence–Tótka Sándor duó aranyérmet szerzett szombaton K-1, illetve K-2 500 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

A második döntős nap délelőtti programjának első felében három olimpiai szám szerepelt a programban.

Csipes Tamara az esélyesek között várta a K-1 500 méter döntőjét, s borítékolható volt, hogy a címvédő dán Emma Jörgensen lesz a legnagyobb ellenfele. A rajtot a skandináv kajakos kapta el a legjobban, de aztán a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, aki ebben a számban ezüstérmes volt Tokióban, tavaly pedig világbajnoki bronzot nyert, gyorsan utolérte és ötven méter után már ő vezetett. A 34 éves magyar klasszis - aki már olimpiai csapattag - erőteljes húzásokkal haladt, féltávnál már jelentős volt az előnye, amit a célig több mint egy hajóhossznyira növelt, azaz a nézők üdvrivalgása közepette fölényes diadalt aratott. 

Nádas Bence és Tótka Sándor a múlt heti válogató megnyerése után lendületből jött az Eb-re, az előfutamukat megnyerték, s a döntőben is magabiztosan szálltak vízre. A rajtból szinte kilőttek, féltávnál pedig már egy beülőnyivel vezettek. A végén ugyan a fehéroroszok és a litvánok megpróbáltak felzárkózni rájuk, de nem jártak sikerrel, tisztán ők haladtak át elsőként a célvonalon. Miután a lelátó előtt kiszálltak a stégre, a barátok és ismerősök, szurkolók hosszú percekig ünnepelték őket.

A múlt heti válogató és szétlövés megnyerésével Eb-keretbe és olimpiai csapatba került Kiss Ágnes és Nagy Bianka szegediként duplán hazai pályán versenyzett a Maty-éren, és alaposan meg is hálálták a közönségnek a bíztatást. Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek. Az utolsó métereken aztán a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradt, de az előnyük kitartott a célig, így újabb hazai aranyérmet ünnepelhettek a szurkolók.

Ehhez a számhoz hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is hét hajó szállt vízre, köztük a Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység. A hazai kvartett jól osztotta be az erejét, az óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, s végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak.

A hazai csapat parádés teljesítményt nyújtva összesen négy aranyérmet szerzett a délelőtti programban. 

A Pupp Noémi, Fojt Sára duó aranyérmet szerzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés