Hirdetés

Hirdetés

A debreceni gardróbrendező színt vall

2015.10.28. 09:39

A debreceni gardróbrendező színt vall

Stílustanácsadó arról, hogy az igazi kincsek a turkálóban vannak. Cívishír-interjú

Hirdetés

Cívishír: A nők többsége szívesen halmoz, így lehet, hogy ruhadarabok sora nem csinál mást a szekrényben az elmúló évek számlálásán túl. Lehetne okosabban?
Sokan, sok helyen írtak már arról, hogy a nőknek háromszor annyi ruhájuk van, mint amit viselnek. Ezt meg tudom erősíteni, én is gyakran tapasztalom a gardróbrendezések során, hogy sokan élnek abban tévhitben, hogy fontosabb a mennyiség. Tele vannak a szekrények ruhákkal, még sincs soha mit felvenni. A jó megjelenés azonban korántsem a mennyiségtől, hanem a minőségtől és a jól megválasztott daraboktól függ. Tehát tudatossággal lehet okosan, a végeredmény pedig sokkal átláthatóbb, rendszerezett és minden igényünket kielégítő ruhatár.

Cívishír: Nehezen enged be az ember "idegent" a gardróbba. Mert onnan legó, rosszabb esetben pók is előbújhat, sőt világossá válhat: nem értünk a divathoz. Badarság?
Valóban intim dolog már az is, amikor valaki beenged az otthonába egy idegent, én pedig egyenesen a ruhás szekrények felé indulok és annak tartalmára is kíváncsi vagyok. Az ügyfeleim nagy része azonban ajánlás útján talál rám, míg mások az interneten keresztül, ahol szintén ki tud alakulni egyfajta bizalom. A nagy rácsodálkozás nem szekrényekből előkerülő játékokon, tárgyakon van – ezeken csak jókat szoktunk nevetni. Amikor azonban a rég elfeledett darabok kerülnek elő – sokszor olyan, amin még a címke is rajta van –, akkor van igazán csodálkozás és nem részemről, hanem az ügyfélem részéről. A „ jééé, nekem ilyen is van” gyakori felkiáltás egy-egy gardróbrendezés során. Vannak olyan emberek, akik kitűnő stílusérzékkel születtek, tudják azt, hogy mit mivel és hogyan viseljenek. Ez egy képesség, ami valakinek vagy van vagy nincs. Olykor zsigerből megy, más azonban hosszú órákat eltölt a szekrény előtt, mégis tudja, hogy „nem az igazi”. Az ügyfeleim nagyobb része azonban azért fordul hozzám, mert úgy érzi, nem ért az öltözködéshez. Problémát jelent számukra nap mint nap az, hogy az egyes darabokat hogyan válogassák össze, sőt azzal sincsenek tisztában, mi az, ami igazán előnyös számukra. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki nem ért a divathoz, és ehhez szakember segítségét kéri. Nagy valószínűséggel van még ezen kívül több olyan dolog, amihez nem ért, viszont van egy vagy kettő, amit mesterien űz. Tudjuk jól,

ha valamihez nincs érzékünk, akkor kedvünk sem, így nagyon nagy energiabefektetéssel és idővel tudunk csak közepes eredményt elérni. 

Nekik általában egyszerűbb megoldás, ha hozzám fordulnak. Nekem ehhez van meg a tudásom és a képességem, viszont a számok világa például igen távol áll tőlem. Nekik segítek az öltözködésben úgy, hogy egy gardróbrendezés során átnézzük a már meglévő ruháikat és megoldjuk a gardróbgubancot, kialakítunk egy jó variálható alapruhatárat. Mindezt azokból a darabokból, amik színe, fazonja, stílusa a legjobban illik a személyiségéhez. Ha hiányoznak ezek a darabok, vagy szeretnénk egy-két érdekesebb darabbal kiegészíteni, akkor elmegyünk együtt, és megvásároljuk azokat. Vannak viszont olyan ügyfeleim is, akik szeretnek öltözködni, értenek is hozzá valamennyire, nekik sokszor elég csak egy kicsit finomítani a megjelenésen, és erősíteni a stílusjegyeiket. Elegendő egy vagy két alkalom, utána biztos kézzel nyúlnak az egyes darabok után. 

Cívishír: Bár a szakemberrel való vásárlás is pénzbe kerül, szinte nullán vagyunk, ha nem a kényszer-, hanem a jó megoldásokért kell fizetnünk a boltban. Honnan tudja egy stílustanácsadó, milyen vagyok, miben érzem jól magam?
Lényeges a különbség a között, hogy mi az, ami jól áll, és mi az, amiben jól érzem magam. Az én feladatom az, hogy megtaláljuk azokat a darabokat, amelyekben mindkét dolog megvalósul. Nyilván van ennek szakmai oldala, hogy milyen színek, fazon, stílus áll a leginkább jól, de ezen felül létezik a finomhangolás, amihez már kell egy kis pszichológia is. Szerencsére nekem megvan az érzékem, hogy ráérezzek arra, hogy mi lesz neki jó, mi az, amit igazán érdemes kihangsúlyozni, és ezt hogyan érjük el ruhákkal. Ez alatt azt értem, hogy apró részleteibe menően választjuk ki a személyiségéhez legjobban illő ruhát. Az jellemző, amikor még úgy érzik, nem állnak készen egy adott ruha viselésére. Természetesen senkire nem beszélek rá semmit, de azt kérem, hogy legyen nyitott és próbáljon fel olyan darabokat is, amit nagy valószínűséggel nem emelt volna le a polcokról, de én beviszem a próbafülkébe. Ekkor a legtöbben egy egészen más képet látnak magukról, és kevesebb darabra mondják, nem jó, vagy épp nem tetszik. Ha az illető szeretne mondjuk színeket hordani, de még csak bizonyos árnyalatokkal tud megbarátkozni, akkor csak néhány színt iktaunk be első lépésként a ruhatárba. 

Fontos, hogy mindenki a saját határaihoz mérten alkosson nagyot.

A nagy és hirtelen átváltozásoknak nem vagyok híve.

Cívishír: Vegyük sorra az aktuális, durvának nevezhető női stílushibákat. Ugye a leggings nem nadrág? És kánikulában is harisnya illik alkalomra?
A leggings valóban nem nadrág, ha ragaszkodunk a szűk darabokhoz akkor, válasszunk jeggigs-et, ami egy fokkal jobb. A harisnyanadrág valóban télen-nyáron sarkalatos pont. Bár az utóbbi években sokkal engedékenyebb a dress code többek között a harisnyával is, én mégis javaslom, hogy nyáron is viseljük jeles alkalmakkor vagy üzleti tárgyalások alkalmával. Télen nem a viselése, vagy nem viselése a kérdés, hanem hogy milyet válasszun. A túl színes, túl mintás darabokkal csak óvatosan! A bizsuk továbbra is tartják népszerűségüket a hölgyek körében, azonban itt hatványozottan érvényes a „kevesebb néha több” elve. A túl sok műanyag nem stílusos, inkább vicces és a straitment nyaklánc sem áll jól mindenkinek.

Cívishír: Fel lehet öltözni stílusosan turkálóból?
Biztosan sokan meglepődnek, de valóban nagyon sok szép darabot találunk a turkálókban. A választék sokkal színesebb – szó szerint – mint egy multinál, és mind a méretekben, mind a stílusirányzatokban is nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő darabokat. A nagyobb választék bizonyára sokakat elriaszt, és még inkább bizonytalanná tesz, ezért inkább be sem mennek a turiba. Igaz, hogy időigényes a dolog és „jó szem” kell hozzá, de ezért vagyok én. Az igazi kincseket mindig ott találjuk meg, mondhatni fillérekért. Azt, hogy hol vásárolunk, az mindig a célunk határozza meg. Ha valakinek teljesen újra kell építeni a ruhatárát és a mennyiségre kell mennünk, akkor általában első körben a turit választjuk, hiszen itt adott összegből sokkal több darabot kapunk. Ha valakinek már megvan az alapruhatára és szeretne néhány különlegességet, akkor azt is jó eséllyel találunk a turkálókban. Már-már szakmai ártalom, hogy sokszor magamnak indulok el vásárolni, de ha találok egy-egy szép darabot valamelyik ügyfelemnek, azt azonnal megveszem. Ennek főként azok a hölgyek örülnek akik nem konfekció méretet viselnek, így nehezebben találnak maguknak ruhát. 

Cívishír: Akárhogy is: a feszengés megöli a külsőt még akkor is, ha az ember Pradát visel. Önazonosságot viszont nem lehet venni a boltban. Nagy adag lélektan a divat?
Óriási adag önismeret. A saját magunk megismerése és elfogadása. Ne akarjunk olyanok lenni, mint az újságok címlapjain szereplő nők vagy akár a kolléganőnk. Mindenki más, mindenki egyedi, mégis, amikor végig megyünk az utcán, azt látjuk, hogy szinte mindenki egyforma. Egyentáskákat látunk, és jellemzően télen egyenfekete kabát, csizma. A napokban összefutottam az utcán egy ügyfelemmel, akivel előző héten együtt vásároltunk. (Turiban; többek között egy nagyon szép blézert). Már messziről kiszúrtam, mert mind színben, stílusban annyira illet hozzá az a kis kabát. De nemcsak én, hanem szinte mindenki a környeztében megnézte, annyira kitűnt a tömegből. Pedig egyszerűen csak kiemelte azt, ami szép rajta. A külső szépségünk és a belső között nagyon szoros összefüggés van. Ha jól érezzük magunkat, szépnek látjuk magunkat, az óriási önbizalombomba, mely kihat életünk minden területére, legyen szó munkáról vagy párkapcsolatról. 

A munkám legszebb része, amikor a nők meglátják magukban a szépet.

- BCSH -

Fehér Tünde személyi stylist
www.stilusessiker.hu

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés