Hirdetés

Hirdetés

A Tiszával nem lehet viccelni!

2015.07.16. 10:23

A Tiszával nem lehet viccelni!

Idén már több haláleset is volt.

Hirdetés

A tiszai rendőrök a nyári szezonban folyamatosan a vízen és a folyóparton vannak, hogy megelőzzék a baleseteket és a jogszabályok áthágását. A Tisza az idén már két életet követelt.

Sok turista érkezik a folyóhoz

A július kánikulával nyitott a Tisza teljes magyarországi szakaszán. A víz is kellemes, 22–25 fokos, sok turista érkezik a folyóhoz. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya a nyarat a vízen tölti, motorcsónakból figyeli a fürdőzőket. - Hiába vagyunk kint mindannyian a vízen, mindenütt nem lehetünk ott, de célunk, hogy megelőzzük a baleseteket - mondta Gönczi Iván főtörzsőrmester, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szolnoki Vízirendészeti Rendőrőrsének járőrvezetője.

Idén már voltak halálesetek

- Az utóbbi évek vízbe fulladásos tragédiáit mindig az emberi meggondolatlanság, felelőtlenség okozta. Tavaly szerencsére senki nem fulladt a Tiszába, de az idei helyzetkép máris sötétebb. Július 4-én Szajolnál három fiatal férfi egy víz fölé nyúló fára szerelt kötélről ugrált a folyóba. Egyikük, egy 25 éves szajoli férfi a harmadik ugráskor, egy hátraszaltó után nem bukkant fel többé.

- Társai azonnal jelentették eltűnését, látták, ahogy alámerül, s nem bukkan fel többet - magyarázta Gönczi főtörzsőrmester. - Ilyenkor kiszámítjuk a sodrást, vizsgáljuk a folyó akadályait, keressük, hol akadhatott meg a holttest. A hozzátartozók még bíznak abban, hátha valahol lejjebb kiúszott, ezt is ellenőriztük, de nem jártunk eredménnyel. A part mentén a hajóval megpróbáltunk hullámokat gerjeszteni, hogy a vizet megmozgatva kiszabaduljon a holttest a fogságból, még ez sem hozott eredményt. A férfi holttestét végül július 8-án, a szolnoki vasúti híd lábánál dobta fel a víz.

Július 7-én délután a Felső-Tiszán, a tivadari, kijelölt szabad strandon az engedélyezett vízterületen kívülre úszott egy 41 éves helyi férfi. Elmerült, többé nem bukkant fel. Az ő holttestét még nem adta vissza a folyó.

A part sok helyen alkalmas a strandolásra

- A Tisza partja sok helyen alkalmas a strandolásra, de a meder nagyon gyorsan meg tud változni - folytatta a főtörzsőrmester, miközben Szolnok belterületén tilosban fürdőzőket figyelmeztetett a folyó veszélyeire. - A fövenyek mögött átmenet nélkül háromméteres mélység jöhet örvényekkel, nagyon kell vigyázni. A sodrás is nagy, egy rossz mozdulat, két másodperc kihagyás, és már viszi a víz a fürdőzőt. Aki nem tud úszni, vagy aki nem bírja leküzdeni a sodrás erejét, könnyen bajba kerülhet. Sok szép partszakaszon ezért tilos a fürdés, például a Martfűi kanyarban, ami a folyó egyik legszebb része. Ott két éve, ugyanazon a tiltott helyen három ember is odaveszett.

Hirdetés

Hirdetés