Hirdetés

A vese világnapján középpontban a gyerekek

2016.03.10. 13:13

Fontos, hogy időben diagnosztizálják.

Hirdetés

A gyermekeknél viszonylag ritkák a veleszületett veseproblémák, sokkal gyakoribb, hogy a rossz szokásokkal, helytelen életvitellel már fiatalkortól kezdve károsodik a vese, ami súlyos felnőttkori problémákhoz vezethet.

A gyermekek és a vesebetegség kapcsolata a központi téma idén a vese világnapján, március 10-én. A szakemberek szeretnék felhívni a szülők, a fiatalok, a szakmai döntéshozók és a közvélemény figyelmét a gyermekkori vesebetegségekre, ráirányítani a figyelmet azokra a kockázati tényezőkre, amelyek később vesekárosodáshoz vezethetnek.

A világnapot tizenegyedszer tartják meg, minden évben március második csütörtökén. Az idei jelmondat: "Cselekedj időben, hogy megelőzd".

Gyermekeknél viszonylag ritkák a veleszületett veseproblémák. A leggyakoribb eltérés az üregrendszeri tágulat, a húgyúti fertőzés, a vizelettartási probléma, ritkán fordul elő patkóvese, cisztás megbetegedés vagy vesekő. Fontos, hogy ezeket a betegségeket minél korábban diagnosztizálják és kezeljék. A korai dohányzás, a fiatalkori magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás mind komoly kockázati tényezője egy későbbi vesebetegség kialakulásának. A vesebetegség "csendes járvány", a szövődmények sokszor tíz–húsz évvel később, már visszafordíthatatlanul jelentkeznek, ezért fontos a megelőzés.

Hirdetés

Hirdetés