Hirdetés

Hirdetés

Egészséges táplálkozás gyermekkorban – ezekre figyeljünk!

2015.08.17. 18:01

Egészséges táplálkozás gyermekkorban – ezekre figyeljünk!

Ha már a kezdeti időszakban odafigyelünk erre, azzal akár a betegségek is megelőzhetővé válnak.

Hirdetés

Az egészséges táplálkozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ám legtöbbször fogyókúra kapcsán esik szó róla. Fontos pedig tisztában lenni azzal, hogy ételeink alapanyagainak és elkészítési módjának körültekintő megválasztása már gyermekkorban nagy jelentőséggel bírhat. A kicsik az első években nem csak az információkat szívják magukba hihetetlen ütemben, hanem ekkor ismerkednek meg a a különféle ízekkel és ételekkel is. Étkezési szokásaik kialakulása mellett az első néhány év döntőnek bizonyulhat későbbi egészségi állapotukat, valamint betegségekre való hajlamaikat illetően. Korántsem mindegy tehát, hogy a hozzátáplálás során a szilárd ételek fogyasztásának kezdetétől milyen finomságokkal lepjük meg gyermekünket, mennyire részesítjük előnyben az egészséges táplálkozás által megkövetelteket.

Egészséges táplálkozás az első 1000 napban

A várandósság ideje alatt különösen fontos szerep jut az egészséges, tudatos táplálkozásnak, hiszen a kilenc hónap, valamint a kis pocaklakó megszületése utáni két év együttesen döntő jelentőséggel bírnak a picik későbbi egészségi állapotát illetően.  Ezekben a hónapokban rohamosan fejlődnek az apróságok, mire elérik  a hat hónapos kort, általában meg is duplázzák születési súlyukat. Mivel a fejlődés az első évben a leggyorsabb, ezért rendkívül fontos odafigyelni arra, hogy 6 hónapos kortól kezdődően milyen ételekkel, ízekkel ismertetjük meg a kicsit, és mennyire ügyelünk a változatosságra. Az ásványi anyagokban és értékes vitaminokban gazdag táplálás mellett a folyadékbevitelre is érdemes odafigyelni.

Változatos ételek, fejlődő ízlés

Gyermekkorunk élményei felnőttkorunk ízlésének alapkövei. Szinte mindannyian tudunk mondani legalább egy olyan ételt, amit gyermekkorunkban is szívesen fogyasztottunk, vagy éppen nem szerettünk, és még felnőttként is kedveljük, vagy éppen nem fogyasztunk szívesen.

Az első benyomás az ételeknél sem elhanyagolható, a kisgyermekek számára pedig gyakran szinte lehetetlen túllendülni a rossz első élményeken. Szülőként fontos feladatunk, hogy gyermekünket az egészséges táplálkozás szellemében etessük, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a kicsik nem fognak valamit megenni pusztán azért, mert az egészséges- számukra fontosabb az, hogy amit esznek, finomnak nézzen ki, és ízletes is legyen. A megfelelő alapanyagok és elkészítési módok megválasztásával egészséges és ínycsiklandó ételekkel örvendeztethetjük meg gyermekünket.

Ha már gyermekkorban is változatos ételekkel találkozik, akkor ez nagy valószínűséggel arra ösztönzi majd őt, hogy a későbbiekben is előnyben részesítse a változatos táplálkozást. Az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is azt javasolják, hogy az egészséges táplálkozás jegyében  kiváló minőségű alapanyagokból válogassuk, állítsuk össze a gyermek napi menüjét. Ha már a kezdeti időszakban odafigyelünk erre, azzal akár a betegségek is megelőzhetővé válnak. 

Hirdetés

Hirdetés