Szülők, örvendezzetek!
Egészségesebb lesz a menzakaja szeptembertől, elsejétől ugyanis már kötelező alkalmazni a tavaly megjelent közétkeztetési rendeletet - írja az Index.
Kevesebb lesz az ételekben a só és a cukor, több lesz a zöldség, kevesebb a zsíros étel.A rendelet részleteiben meghatározza azt, hogy mit kell tartalmaznia és mit nem tartalmazhat az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, kórházakban osztott étel. Tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiségnek például legfeljebb 30 százaléka származhat zsiradékból, míg hozzáadott cukorból legfeljebb 8 százalék.
Korcsoportonként előírják az energiaszükségletet, és hogy milyen típusú étkeztetésnél ennek hány százalékát kell biztosítani. Igyekeznek elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, azt is külön szabályozzák például, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek, vagy hogy a tálalókonyhán sem cukrot, sem sót nem lehet utólag az ételhez adni.
Mindezt ellenőrizni is fogják, a menzán kötelesek vezetni egy úgynevezett nyersanyagkiszabati ívet, amit aztán 90 napig még meg kell őrizni. A közétkeztetőnek minden étkezéshez étlapot kell készítenie, amit az intézmény az étkezők által is jól látható helyen kifüggeszti.