Hirdetés

Hirdetés

Fellélegezhetnek a keveset alvók

2015.10.29. 11:36

Fellélegezhetnek a keveset alvók

Hat és fél óra egy kutatás szerint fittebbé tesz.

Hirdetés

Érdekes kutatási eredményekről számolt be az otvenentul.hu, ugyanis vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek megfigyeléséből kiderült, mennyi az ember valódi alvásigénye.

Hat és fél óra is elég

Napjainkban szinte kőbe vésett alapszabálynak tűnik, hogy napi 8 órát kell aludni. Természetes körülmények között élő társaink azonban kevesebbel is beérik - állítják a Kaliforniai Egyetem munkatársai. Tanzániai és bolíviai törzseket vettek górcső alá, akik semmilyen modern eszközt nem használnak, így életmódjuk nagyjából az őseinkéhez hasonlítható. A szakértők karóra formájú aktivitásmérőkkel kísértek figyelemmel 94 felnőttet több mint ezer napig. Bebizonyosodott, hogy a kísérletben részt vevők átlagosan 6 óra 25 percet alszanak, ami jóval kevesebb a mostanság elterjedt 8-nál. A megfigyelt személyek így is jó egészségnek örvendtek, ráadásul kevesebb volt náluk az elhízott, a magas vérnyomásos és a szívbeteg. Állóképességük is jobbnak bizonyult.

A gyerekek is később fekszenek

„Ez az elvárás, hogy éjszakánként legalább 8 órát aludjunk. Ráadásul ha a technológiai vívmányok nem lennének, még többet akarnánk”  magyarázta a kutatást vezető Ghandi Yetish. „Mindig is arról szólt a fáma, hogy a modern életvitel időt vesz el az alvástól. Ez azonban tévhitnek bizonyult” - tette hozzá munkatársa, Jerome Siegel. A természeti népek gyermekei egyébként 3 órával és 20 perccel napnyugta után tértek nyugovóra.

A tanulmány a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés