Hirdetés

Hirdetés

A nyilvánosság előtt szült egy 15 éves anya

2015.07.17. 18:45

A nyilvánosság előtt szült egy 15 éves anya

Böbe Nyíregyházán adott életet a pufóka utódnak. +Videón a szülés!

Hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkban egyszerre két fókamama is a vendégek előtt hozta világra csemetéjét. Sajnos azonban az egyik újszülött nem bizonyult életképesnek, viszont Böbe, akinek már 4 évvel ezelőtt is született kis fókája Nyíregyházán, egészséges utódnak adott életet. A kis fókák születését a közönség is láthatta, hiszen július 16-án kellemes nyári délutánon, a vízparton zajlott le a nem mindennapi esemény. A születésről készült felvétel:

A fókamama 10 és fél hónapnyi vemhesség után hozta világra a kicsit, s az első pillanattól kezdve odaadással neveli. Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, hiszen testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak, elléskor mégis a partra kell jönniük.

A 8 kilós, 60 centi hosszú borjú jól van, anyjával és 4 éves testvérével, Barackkal él közös medencében.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja s mivel a tehéntejnél 12-13-szor zsírosabb tejjel fog táplálkozni, a szoptatási időszak végére a bébi súlya a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni.

A kis állatnak a látgatóktól várják majd a névjavaslatokat.

Hirdetés

Hirdetés