Hirdetés

Hirdetés

Itt az alkalom egy kis ízorgiára!

2015.08.13. 18:41

Itt az alkalom egy kis ízorgiára!

A Debreceni Egyetem dietetikusa azt is elmondja, miért jó ez az egészségünknek.

Hirdetés

Nyáron igazán könnyű egészségesen táplálkozni, hiszen frissen vásárolhatunk napérlelte hazai gyümölcsöket: görögdinnyét, őszibarackot és szilvát.

A gyümölcsöknek rengeteg jótékony hatása van

A gyümölcsöknek kiemelt táplálkozás-élettani jelentőségük van, hiszen amellett, hogy nagy élvezeti értékkel rendelkeznek és frissítő hatásúak, magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, és a bennük található szénhidrát is gyorsan felszívódik, ezért a szervezet jól hasznosítja őket. Mindemellett fontos vitamin- és ásványi anyag források, rosttartalmuk elősegíti a gyomor- és bélműködést, és a fogakat is védik a rágás miatt - foglalja össze a gyümölcsök jótékony hatásait Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem dietetikusa.

Görögdinnye

A görögdinnye-kedvelők legnagyobb örömére a nyár utolsó hónapja a mézédes hazai gyümölcs főszezonja. Ilyenkor napról napra olcsóbban kínálják a frissítő gyümölcs kilóját.

A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozik valaki, mert pótolja a vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet „kitakarításával”. A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, és fogyasztásával elejét vehetjük a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának - részletezi a szakember.

Őszibarack

A piacon most kapható másik nagy kedvenc az ízletes őszibarack, melyből fehér- és sárgahúsú, ropogós vagy lédús, sőt akár kopasz változat is kapható.

Az őszibaracknak nem csak az izmok és csontok felépítéséért felelős ásványi anyag tartalma számottevő, hanem kiemelt magnézium-, kálium-, szelén- és kalcium-, A-, B-, és C- vitaminforrás is. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, a kálium- és nátriumtartalma pedig a szívpanaszokra van jó hatással - fejti ki a dietetikus.

Szőlő

Közeledik egy másik csodagyümölcs, a szőlő idénye is.

Tisztító és hashajtó hatása miatt székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is kíméletes megoldást jelent, valamint fogyasztása ajánlott köszvény, reuma, asztma és szívproblémák esetén is. Remek izomregeneráló és csökkentheti a koleszterin szintet is, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig kedvező hatású a rákos megbetegedések megelőzésében. B1-, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma is kiemelkedő - sorolja a szakértő.

Szilva

Lila színével, hamvas héjával, fanyar ízével a nyár vége és az ősz különös színfoltja a szilva.

Ez a gyümölcs nemcsak az agyműködést élénkíti, de B1-, B2-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, káliumban is gazdag, és magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést.

Inkább fagyasszunk!

Hogy a nyár ízeit minél tovább élvezhessük, érdemes a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a hosszú főzéssel a gyümölcsök vitamintartalma minimálisra csökken, és a befőttek, dzsemek különösen magas cukortartalmúak. Szalayné Kónya Zsuzsa éppen ezért arra biztatja a háziasszonyokat, hogy inkább fagyasztva tegyék el a gyümölcsöket, hiszen így őrizhető meg legjobban azok vitamintartalma.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés