Hirdetés

Hirdetés

Itt vannak az Év fája döntősei!

2015.09.08. 11:16

Itt vannak az Év fája döntősei!

Kettőt Debrecenből rövid autóúttal el is érhetünk.

Hirdetés

Szeptember 7. és október 18-a között tizenöt fa közül választhatjuk ki az Év Fáját - online lehet szavazni. Régiónkból egy balkányi és egy tunyogmatolcsi fa versenyez.

A versenyre még májusban több mint hatvan olyan fát neveztek szerte az országból, melyeknek története van. Ezek közül az Ökotárs szakmai zsűrije választott ki tizenötöt a döntőbe. Ide olyan fák kerülhettek, amelyek története legjobban kifejezi a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett iránt - olvasható az Ökotárs Alapítvány közleményében.

Hatodik alkalommal választjuk ki

Az Év Fája verseny nagy hagyományokkal bír hazánkban, idén hatodszorra szervezik meg. Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára. Bárki nevezhetett egyedi fát egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Kora és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen álló fát sikerült találni vagy története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódott.

Három "díjazott" lesz

A versenyben három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és ezen kívül még egy döntős fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. A “Hős Fa” címet olyan fa nyeri el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már most a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki.

Az év fája jövőre az európai versenyen indul

A döntősökről részletes információ a verseny honlapján található. A szavazás az Év Fája oldalon szeptember 7-én indul és október 18-ig nyilvános, de az izgalmak fokozása végett az állás az utolsó napokban rejtett lesz. A szavazást október 18-án vasárnap éjfélkor zárja az Ökotárs, a végeredményt pedig a hivatalos díjátadó alkalmával teszi közzé. A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese Az Év Európai Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értünk el, kétszer pedig elsők lettünk.

Védett Keleti platánfa (Platanus orientalis) - Tunyogmatolcs

Balkányi mamut – másfél évszázad tanúja

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés