Hirdetés

Hirdetés

Káprázatos kastély újult meg a közelben

2015.11.19. 15:48

Káprázatos kastély újult meg a közelben

Tavasztól irány Cégénydányád!

Hirdetés

A cégénydányádi kastélyt fél év alatt újították fel több mint 500 millió forintból eu-s és hazai pénzből. Az állam tulajdonában lévő épületet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezeli, a cél a nagyszabású fejlesztéssel az volt, hogy az egyedülálló természeti kincsek ölelésében fekvő kastély látogatóbaráttá váljon.

A cégénydányádi Kölcsey-Kende kastély klasszicista stílusban épült a Szamos partján, a régió kiterjedésben legnagyobb és szerkezetében legjobban megmaradt angol parkjában, 1958 óta műemlék. A HNPI kiemelt célja a műemlék kastély és a védett kastélypark megőrzése, fenntartása, múzeum formában történő üzemeltetése. 

Múlt és természet közelsége

A turisztikai projekt keretében az épület és a park kultúrtörténeti múltját irodalmi, történelmi, természetrajzi feldolgozásban mutatják majd be 2016 tavaszától az érdeklődőknek, ennek helyszíne az 1913-as állapotnak megfelelően felújított kastély. Kiállításain emléket állítottak a kastélyt építő Kende családnak, bemutatják a vidéki nemesség és kisnemesség hétköznapi és ünnepi táplálkozását, konyhai berendezéseit, étkezési kultúráját, valamint a természetvédelem témakörrel is foglalkozunk. A kiállítások megtekintésén túl további ökoturisztikai attrakció a kastélypark látogatása, a park természeti kincseinek bemutatása. 

Összességében elmondható, hogy hazánkban jelenleg kevés az ilyen védett területen megvalósuló, nagyközönséget kiszolgáló, a tájra jellemző fajspektrumot felvonultató, kulturális kikapcsolódást, egyedi hangulatot és élményt kínáló attrakció. 

Hirdetés

Hirdetés