Hirdetés

Hirdetés

Mikulás, Mikulás, csokimikulás...

2015.12.01. 09:32

Mikulás, Mikulás, csokimikulás...

Ellenőrizték a kedvelt édességet.

Hirdetés

,A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé  tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán - néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha az áru a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen: ott, ahol az összetevők listája is van.

Górcső alá vették az édességeket

A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma  20-féle mikulás csokoládéfigurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen alacsonyabbnak mondható a csokoládéknál.

Megfelelt az elvárásoknak

A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 17-féle olyan „csokoládé” illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.

Mindemellett a vizsgálatok során ellenőrzés alá került a termékek zsírtartalma is, mely a címkén feltüntetett tápérték jelölés esetén az ott megjelölt értékkel került összevetésre. A tápérték 15-féle terméken volt feltüntetve, azonban a mért zsírtartalom értékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés