Hirdetés

Hirdetés

Most kell ellenőriztetni a gázkazánokat!

2015.08.25. 08:12

Most kell ellenőriztetni a gázkazánokat!

Új uniós rendelet is hatályba lép.

Hirdetés

www.ventil-team.hu felmérése szerint a jelenleg használt gázkazánok állapotával az üzemeletetők 30 százaléka legalább közepesen elégedett. A többség üzemelő gázkazánja javításra vagy karbantartásra szorulna és a fűtési rendszert is korszerűsíteni k
ellene.

Érdemes időben eszmélni

A szeptemberi-októberi időszakban már szinte lehetetlen gázkészülék-szerelőt találni, mert éjjel-nappal dolgoznak, 10-15 címük van egy napra. Aki tehát időben ébred, még normál áron kitisztíttathatja, felújíttathatja, vagy kicserélheti készülékét idegeskedés nélkül.
Közel 500 válaszadó véleménye alapján kiderült, hogy a háztartások csaknem fele 10 évnél idősebb gázkazánt használ és az átlag lakásokban a készülékek felét nézetik át éves rendszerességgel.

Az őrláng fogyasztott energiájából lehetne zuhanyozni...

A nyilvánvaló biztonsági kockázatokon felül – balesetveszély vagy szén-monoxid mérgezés – kevesen tudják, hogy a karbantartás és tisztítás elmulasztása jelentősen csökkenti a gázkészülékek hatásfokát. Míg egy új, korszerű elektronikával és szabályozó rendszerrel ellátott gázkazán hatásfoka 85 és 108% között mozog (a 108% nem elírás, a kondenzációs kazánok hatásfoka tényleg ennyi). A leggyakoribb hatásfok csökkentő tényező az elkoszolódás és/vagy vízkövesedés.

A régi készülékek cseréje mellett szól az is, hogy az őrláng kb. annyi gázt fogyaszt el egy nap alatt, amivel egy ember melegvízben le tud zuhanyozni. A régi gázkészülékek karbantartása során néha meghökkentő dolgok derülnek ki. Jellemző, hogy a régi gázkészülékek kevés szolgáltatásából sem működik már minden, az évek során egy csomó "lekopott". Pestiesen szólva "full fapad" üzemmódban ki-be kapcsolással még üzemel, miközben iszonyú gázszámlákat okoz. Jellemző problémák: biztonsági funkciók átkötéssel való kiiktatása (alkatrész spórolás), után ke ringtetés elmaradása, halálán lévő öreg szivattyú vagy régi és primitív termosztát használata.

Meleg víz

Az emberek 44 százaléka gázkazán segítségével állítja elő a használati melegvizet is. Ez azt jelenti, hogy egész évben folyamatosan üzemel a gázkészülék. Kevesen tudják, hogy szén-monoxid mérgezés nyáron is történhet. A gázüzemű készülék vízmelegítés közben is okozhat Co mérgezést. A hagyományos kémények huzata nyári időszakban jóval kisebb mint télen. Ezért egy teljes kád víz átfolyós üzemű gázkészülékkel való feltöltése hordozhat kockázatot éppen úgy, mint télen a fűtési üzemmód.

CO-riasztókról

Javasolt a használatuk, de csak a megfelelő módon és helyen. A zárt égésterű turbós gázkazánok, a kondenzációs gázkazánok és a parapetes gázkonvektorok égéstere a lakás légterétő l teljesen elzárt. Ezeknél a típusoknál a szén-monoxid érzékelő felszerelése felesleges. Nagyon ajánlott viszont minden hagyományos kéményt használó gázkészülék esetén: átfolyós gáz vízmelegítők, kéményes vagy kémény nélküli tárolós gázbojlerek, kéményes gázkazánok (hagyományos álló gázkazán a pincében), fali kéményes gázkazánok (a népnyelv szerint kéményes cirkó vagy kombi cirkó).

Nem véletlenül szokták a szén-monoxidot a legveszélyesebb mérgező gázként számon tartani, ugyanis gyakorlatilag „láthatatlan gyilkosként” szedi áldozatait. Színtelen és szagtalan, így jelenlétét nem érzékeljük, sok esetben sajnos csak akkor, ha már rosszulléthez vezet. Mindez a veszély egy még tízezer forintba sem kerülő készülékkel kiküszöbölhető. Még az alacsony koncentrációjú szennyezést is jelzik a korszerű riasztók!

Új uniós rendelet

Jelenleg a megkérdezettek több mint fele nem tud arról, hogy szeptember 26-án életbe lép hazánkban az az uniós rendelet, amely szerint csak 95% feletti hatásfokú kondenzációs gázkazánok hozhatóak forgalomba. Az ERP által engedélyezett minden gázkazán körülbelül 20-30 %-kal kevesebb gázt használ. A beruházás fogyasztástól függően 2,5 és 8 év között mozogva megtérülhet. A válaszadók 71 százaléka tudta, hogy ha kondenzációs gázkazánt szerel fel a régi készüléke helyére, akkor a kéményrendszert is át kell alakítani. A rendelet értelmében egyébként a gázkészülékekre is energia címkék kerülnek, mint a többi háztartási gépre. A gázkonvektorok alacsony teljesítményük miatt nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Sokan a lakásfelújításhoz vagy a fűtés korszerűsítéshez kénytelenek hitelt is igénybe venni. Amennyiben a szigorító jellegű EU-s rendelkezést ellensúlyozandó kedvezményes hitel lehetőség vagy valóban elérhető EU-s támogatás létezne, akk or a válaszadók 84%-a szívesen igénybe venné azt.

Néhány tipp régi gázkészüléknél:

– Ellenőriztesse a megfelelő kéményhuzatot. (Primitív módszer: összegyűrt papír elégetése a kéménylyukban. Ha a huzat szinte kirántja fölfelé az égő papírt, akkor nyugodtak lehetünk.)
– Régi gázkészülékét mindenképpen tisztíttassa ki. Gázkészülék szerelő szakember szabályozza és ellenőrizze biztonsági szempontból is.
– Régi, egyszerű, tekergetős termosztátját cserélje le korszerű, digitális, heti programos termosztátra. (Be is kell állítani okosan, mert csak akkor spórol, de akkor nagyon sokat. Általában a régi helyére átalakítás nélkül felszerelhető).
– Ha kéményes gázkészüléket üzemeltet, vásároljon szén-monoxid riasztót és a közelében szerelje fel a falra. (Nem kell hozzá vezeték, beépített elemmel működik és közel 10 évig működik.)
– Ha vannak olyan radiátorok, amelyek nem működnek megfelelően, akkor nézesse át a rendszert fűtésszerelővel. (A rendszer áramlási szempontból való beszabályozása, a tágulási tartály cseréje és a légtelenítés együtt néha csodákra képes és nem kerül sokba.)

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés