Hirdetés

Hirdetés

Szőrös-hűvös csodabogár született Nyíregyházán

2015.10.20. 18:31

Szőrös-hűvös csodabogár született Nyíregyházán

Mintha egy kitalált rajzfilmfigura kelt volna életre...

Hirdetés

A kis sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja az Állatpark Viktória házában. Ez a különleges kinézetű állat államalkotó rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba. A speciális étrendhez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, s a mellső lábain lévő 10 centi hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Anyja takargatja

Az egy éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) tenyészpár, a 3 éves Manka és a 2 éves Marvin dán állatkertekből érkezett tenyészprogram keretében, hogy a park Viktória házának – mely a különleges s fura kinézetű állatok gyűjteménye – kollekcióját gazdagítsák. Táplálékuk – mivel a napi 30 ezer hangya és termesz nem biztosítható – a speciális hangyásztáp mellett, darált marhahúsból, lisztkukacból és gyümölcspépből áll. 

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva” kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a  ragadozókkal szemben. Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnybe fogja részesíteni.

Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete – mindössze 32,7 Celsius-fok, ezért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben.

Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés