Hirdetés

Tánccal és mesével a toleranciáért

2015.10.30. 15:04

A program nemzetközileg szólította meg a roma társadalmat.

Hirdetés

Nagyecsed önkormányzata a roma közösségek önismeretének, kulturális örökségének és integrációjának fejlesztésével foglalkozott egy uniós támogatású projektben. Az Európa a polgárokért program támogatásával művészeti tevékenységeken keresztül közelítettek a témához, melynek megvalósításában román, szlovák és lengyel partnereikkel működtek együtt.

Erősné Balog Szilvia, a projekt szakmai vezetője és Szabóné Ivánku Zsuzsanna, a projekt koordinátora elmondták, hogy

a hagyományőrzést, a roma identitás erősítését és az integrációt is próbálták fejleszteni a 6000 főt számláló szabolcsi településen.

Számos kulturális rendezvényt, például táncházakat tartottak, valamint az egész várost megmozgató workshopokat és konferenciákat szerveztek, melyek a kisebbségekhez fűződő viszony javítását célozták.

Nem csak Magyarországon

A magyarországi rendezvényen többek között a zeneterápiában rejlő lehetőségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, Szlovákiában pedig egy olyan módszert mutattak be, melynek keretében mesék segítségével vezetik rá a hátrányos helyzetű nőket– és rajtuk keresztül a gyerekeiket – a rendszeres olvasásra.

A rendezvénysorozatnak köszönhetően komoly előrelépések történtek a romák befogadásával és közösséggé szerveződésével kapcsolatban minden országban. A lengyel partnervárosban például a projektnek köszönhetően kezdtek el foglalkozni a roma kultúrával és hagyományokkal: a korábban szinte „láthatatlan” roma családok egyre inkább a látótérbe kerültek, és ma már felmerik vállalni a származásukat.
Az, hogy a projektet európai együttműködés keretében valósították meg, lehetővé tette, hogy több ország működjön együtt, így a résztvevők számos olyan példát ismerhettek meg, amelyek a saját környezetükben is segíthetik a társadalmi problémák kezelését.

Hirdetés

Hirdetés