Hirdetés

Úgy szedjük az antibiotikumot, mint egy eszelős

2015.11.18. 07:56

Úgy szedjük az antibiotikumot, mint egy eszelős

A vírusos betegségeket nem gyógyítják, így az influenzát sem.

Hirdetés

Hirdetés

Az antibiotikumok felelős használatára hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ az európai antibiotikum nap alkalmából, hiszen az ellenálló baktériumok terjedése az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés a világban. A szervezet közleménye szerint olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer. 

Az úgynevezett antibiotikum-rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen alkalmazza az antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását.

Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között az EU tagállamainak többségében érzékelhetően nőtt az antibiotikum-felhasználás mind a lakosság körében, mind az egészségügyi intézményekben. Ez komoly problémát jelent, mivel az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum-használat. Kiemelték, hogy

az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem.

Csak akkor szedjünk antibiotikumot, ha azt orvos írta fel, mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat, és soha ne tegyük félre vagy adjuk oda másnak a számunkra felírt antibiotikumokat - írta az ÁNTSZ.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés