Hirdetés

17 fényfüzérből tíz nem felel meg az előírásoknak

2015.12.15. 13:33

17  fényfüzérből tíz nem felel meg az előírásoknak

A kiemelt és fokozott ellenőrzések egészen karácsonyig folynak.

Hirdetés

A fogyasztóvédelmi hatóság 2015. november 23-án kezdte meg karácsonyi ellenőrzését, amelynek elsődleges szempontja a családok, fogyasztók biztonságának és vagyoni, továbbá a tisztességes kereskedők érdekeinek védelme. Az ünnepek előtti ellenőrzések célja továbbá a karácsonyi vásárlások jogszerű feltételeinek biztosítása. Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is kiemelt figyelmet fordít a balesetveszélyes fényfüzérek kiszűrésére. Az ellenőrzés célja a nagy üzletláncokban, szaküzletekben és piacokon kapható termékek közül a nem biztonságos fényfüzérek kiszűrésre.

Az ellenőrzések eddigi eredményei.

Ezen elmúlt időszak alatt a kormányhivatalok munkatársai összesen 634 kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el, amelyek 38%-ában, azaz összesen 239 egységben tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot.

A karácsonyi vizsgálat ideje alatt a kormányhivatalok összesen 558 alkalommal, 5 322 db terméket próbavásároltak, amelyből jogsértést csupán az értékesített termékek 12%-ánál tapasztaltak.

A kormányhivatalok fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységei a témavizsgálat során ez idáig 17-féle díszvilágítási füzérből vettek mintát, amelyeket az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumába kerültek, a vonatkozó termékbiztonsági szabványokban meghatározott egyes jellemzők vizsgálatának elvégzésére.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján megállapítottuk, hogy a 17 db termékből 10 db nem elégíti ki a biztonságossági követelményeket. A nem megfelelő termékek az áramütés- és a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban.

Az üzletláncokban, szakáruházakban vásárolt füzérek mindegyike megfelelt, a problémásakat piacokon/távol-keleti kereskedők által működtetett üzletekben lelték fel a kollegái - derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményéből.

A vizsgált termékek listája az www.nfh.hu oldalon megtalálható. 

Hirdetés

Hirdetés