Hirdetés

Bőven vásároltunk a hortobágyi halból!

2015.12.22. 12:39

Bőven vásároltunk a hortobágyi halból!

A Debrecen közelében működő cég árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Hirdetés

Növelte idei termelését és árbevételét a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - közölte a cég vezérigazgatója december 22-én, kedden az MTI-vel.

Az áru fele karácsony előtt kel el

Simon Károly elmondta: a tervezett 1300 tonna helyett mintegy 1500 tonna halat értékesítenek az idén, árbevételük meghaladja az egymilliárd forintot. Mivel a hal ára az elmúlt években nem növekedett, a 10 százalékos árbevétel-növekedés a termelés bővüléséből adódik - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a halak 80 százalékát belföldön értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. A értékesített mennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozott formában jut el a fogyasztókhoz. A karácsony előtti két hétben annyi halat adnak el, mint máskor fél év alatt. Az általuk termelt halak 80 százaléka ponty - hortobágyi tükrös-, pikkelyes- és nyurgaponty - de népszerűek az amur, a busa és a harcsa is - részletezte a vezérigazgató. Elmondta, hogy korábban jelentős károkat okoztak a lopások a gazdaságnak, amit az idén - kamerarendszerrel és őrző-védő szolgálattal - sikerült megakadályozni.

Jövőre jubilálnak

Az ország legnagyobb, 100 százalék állami tulajdonban lévő  halgazdasága jövőre lesz 100 éves. A társaság üzemelő tófelülete meghaladja a 3500 hektárt. A halfogyasztást tekintve Magyarország az Európai Unóban az utolsó helyen van: míg nálunk az évi átlagos halfogyasztás alig haladja meg a 4 kilogrammot, az EU-átlag 22 kilogramm, de Portugáliában például eléri az évi 56 kilogrammot - ismertette a hortobágyi halgazdaság vezérigazgatója.

Hirdetés

Hirdetés