Hirdetés

Hirdetés

CSOK-ra hajt? Gyönyörű, élhető helyet ajánlunk!

2016.02.03. 14:09

CSOK-ra hajt? Gyönyörű, élhető helyet ajánlunk!

Csendes község nyugalommal és megannyi lehetőséggel.

Hirdetés

Annyit hallunk manapság az új családi otthonteremtési kedvezményről (csok), hogy lassan már mindenki tisztában lesz a részletekkel. De mintha egyelőre hiányozna a másik oldal: hol is építhetik fel új otthonaikat azok a családok, akik három gyermeket vállalnának?Sokan elsőként valószínűleg a nagyobb településekre gondolnak lehetséges helyszínként. Talán azért, mert – esetleg kényszerűségből – már most is városban élnek. Az új csok-ot viszont azok is igényelhetik, akik természetközelben szeretnének lakni. Tudjuk, akár a tanyákon, nem közművesített telkekre épülő házakra is lehet támogatást kérni.

Káld Vas megyében, Sárvártól 16 kilométerre délkeletre, Sümegtől 35 kilométerre északnyugatra, a 84-es főút mellett fekvő település. Vas megyén belül Sárvár vagy éppen Szombathely épp úgy nem távolság, mint mondjuk a Balaton. Ha Káldon él, szinte szó szerint "le tud ugrani" a magyar tengerre.

Schmidt József polgármester segítségével a Vas megyei Káldot ajánljuk olvasóink figyelmébe, ami sok szempontból ideális választás lehet. Soroljuk is, hogy miért.

Kiknek való Káld?

Azoknak,

  • akik egy tradíciókat ápoló, de a jelentős számú fiatalnak köszönhetően folyamatosan fejlődő településen képzelik el az életüket.
  • akik kertvárosi környezetben, de a külvilágtól nem elszakadva szeretnének élni.
  • akik mezőgazdasági tevékenységet kívánnak végezni akár fő-, akár mellékállásban. Előbbihez nagy segítség lehet a falu által indított őstermelői program, amelyhez bárki csatlakozhat.

Milyen telkek és házak találhatók a községben?

  • Önkormányzati és magántulajdonú üres, közművesített telkek várják a leendő káldiakat, amelyekre saját igényeiknek megfelelő házat építhetnek.
  • Eladó, kifejezetten gazdálkodásra alkalmas, régi építésű házak is találhatók a településen, amelyek 3-4 ezer négyzetméteres telkeken állnak.
  • A tervekben szerepel egy geotermikus energiát használó lakópark építése is, amelynek a tervezése már elkezdődött. A közösségi házakban 55-100 négyzetméter alapterületű lakások kapnának helyet. A beruházás a fizetőképes kereslet függvényében valósul meg. 

Fiatalos község

A csaknem 1 100 lelkes Káldon 60 százalék az aktív korosztály, azaz a 18-59 évesek aránya. Ebből következően a település ideális a gyermekes, vagy gyermekvállalás előtt álló pároknak, hiszen nem csak ők, hanem a gyermekeik is megtalálják a korosztályukba tartozókat.

Óvoda és általános iskola

Káldon két és fél éves kortól óvodába járhatnak a gyermekek. Az intézmény épületét egyébként a közeljövőben teljesen felújítják és bővítik is, így a jelenlegi épület megszépülve, terasszal, játszótérrel, új óvodakerttel áll majd rendelkezésre. A község általános iskolája az óvodához hasonlóan alapítványi fenntartású. „Jobbak vagyunk, mint egy városi iskola” – tartják az intézményben. Az állítás megalapozottságát jelzi az intézményben működő minőségbiztosítási rendszer. A legmodernebb eszközökkel felszerelt iskolában a gyerekek az órákon többek között tabletet használhatnak. Az általános iskola befejezése után sem feltétlenül kell kiszakadniuk a fiataloknak a megszokott közegükből, hiszen a sárvári, a celldömölki és a szombathelyi középiskolák a jó tömegközlekedésnek köszönhetően autóbusszal könnyen elérhetők. 

Munkalehetőség

Káldon nincsenek nagyobb üzemek és más munkáltatók, de a környéken stabil munkahelyeket kínáló cégek találhatók, amelyek folyamatosan igénylik az új munkaerőt. Jól megszervezett a munkavállalók szállítása például a sárvári ipari parkba, vagy éppen Sopronkövesdre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkába járás mindössze annyi időt vesz igénybe, mintha valaki a fővárosban a pesti oldalról a budai oldalra járna dolgozni.

Nyugodt, hangulatos környezet, jó közbiztonság

A településen nincs átmenő forgalom, így a nyugalom garantált. Ez az a község, ahol kerékpárral még a gyermekeknek is biztonságos közlekedni. A közbiztonság is jó, a legnagyobb problémát az jelenti, ha egy portáról kiszökik a kutya.

Sportolási lehetőségek

A település központjában szabadidőpark található, ahol kivilágított foci-, kosárlabda-, valamint pentaquepályán lehet sportolni. Káld sportélete aktív, hiszen tájfutó egyesülete országos hírű, a pingpongcsapat országos bajnokságokon vesz részt. 

Közösségi élet

Asszonykórus épp úgy megtalálható a községben, mint kertbarát kör. Összességében elmondható, Káldon erős a civil mozgalom. A különféle rendezvények (legyen szó akár baráti összejövetelekről is) lebonyolítására kiváló helyszín a faluház.

Üzletek, szolgáltatások

Az élelmiszer jellegű vegyesbolt hétfőtől szombatig egész nap nyitva tart, de a szépészeti szolgáltatások (fodrászat, kozmetika) is helyben megtalálhatók. A lakásépítés, illetve -felújítás esetén pedig helyben élő mesteremberekhez lehet fordulni.   

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés