Hirdetés

Hirdetés

Ismét lengyel burgonyával trükközött

2016.02.16. 08:58

Ismét lengyel burgonyával trükközött

Ezúttal 123 tonna zöldséget akart értékesíteni a visszaeső újfehértói vállalkozó.

Hirdetés

Nem okult a korábbi ellenőrzéséből az az újfehértói vállalkozó, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Lengyelországból. A szállítmányról ráadásul valótlan adatokat tartalmazó EKÁER bejelentést is tett.

Újabb Szabolcsba tartó burgonyaszállítmányt zároltak a NAV munkatársai Tornyosnémetinél. Az újfehértói telephelyen a zár alá vett kamion ellenőrzésére kiérkező revizorok egy másik lengyel szállítmányba is belebotlottak, melynek épp a lerakodását és értékesítését végezték. Az Elektronikus Közútiáruforgalom-EllenőrzőRendszerből (EKÁER)lekért adatokból kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző napon szintén érkezett néhány rakomány burgonya a telephelyre, melynek az első belföldi értékesítését azonban nem jelentették be.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatalára, európai uniós forgalmazására kizárólag akkor lehet, ha a szállítmányt ún. CMS-igazolás is kíséri, ami bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást (Clavibactermichiganensisssp. sepedonicus)okozó  baktériumtól. A CMS igazolások adatairól a lengyel hatóság értesítést küld a NÉBIH-nek, így minden, ellenőrzött szállítmányról tudomása van az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak.

Az újfehértói vállalkozó által lengyelként forgalomba hozott burgonya termékek nem rendelkeztek sem lengyel növény-egészségügyi regisztrációs számot tartalmazó címkével, sem CMS igazolással.A terméket a társaság a helyszínen csomagolta ki 20-25 kilógrammos zsákokba, azonban azok forgalmáról és kiszereléséről szintén nem vezettek nyilvántartást.

A helyszínen talált 123 tonna, 8,5 millió forint értékű burgonya forgalmazását a növényvédelmi felügyelők megtiltották  és afeltárt élelmiszer-biztonsági hibák miatt eljárás indult.

A hatósági zárral ellátott szállítmány időközben megérkezett a helyszínre, amelyet a címzett - valószínűsíthetően a helyszíni ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok hatására - már nem vett át, visszaküldte Lengyelországba.

A társaságra tavaly már több millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV valótlan adattartalmú EKÁER bejelentések, bejelentés nélküli értékesítés miatt.

További vizsgálatok tárgyát képezi az első belföldi értékesítés bejelentésének elmulasztása. Az eljárásokvégén az adózó milliós nagyságrendű bírságra számíthat. - írja a  NAV és a NÉBIH közös sajtóközleménye. 

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés