Hirdetés

Hirdetés

Magyar tej gyakorlatilag csak támogatásból van

2016.02.15. 08:02

A közétkeztetésben több lehet a magyar tejtermék.

Hirdetés

Ötpontos javaslatcsomag készül a tejtermelők támogatására - mondta Czerván György a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek - írja a hirado.hu.

Csökkenjen az áfa

A  tárca a tejfelvásárlók élelmiszeripari fejlesztési lehetőségeinek megteremtésére és a termelők egyéb támogatására is javaslatot tesz. Továbbá azt szeretnék, ha a közétkeztetésben nagyobb arányt képviselnének a magyar tejtermékek. Ehhez jönne még a nagyobb élelmiszer-kereskedelmi, tejkereskedelmi cégek kötelező regisztrációja bizonyos árbevételi érték felett. A tárca emellett szükségesnek tartja a tej áfájának csökkentését is.

Drasztikus a csökkenés

A tejágazat egyetért abban, hogy sürgető lépésekre van szükség, megítélésük szerint a magyar tejtermelőket szinte csak a támogatások tartják életben. A szakma képviselői a lapnak arról számoltak be például, hogy tavaly 34 százalékkal, 74-75 forintra csökkent a tej literenkénti átvételi ára, szemben a 2014-es 112-113 forinttal, ez pedig éves szinten mintegy 80 millió forint árbevétel-kiesést jelenthet - változatlan input árak mellett - egy nagyobb tehenészetben.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés