Hirdetés

Több tízezer forint a kétgyerekeseknek!

2016.01.13. 13:28

Több tízezer forint a kétgyerekeseknek!

Nő az adókedvezmény.

Hirdetés

A kétgyerekes családok adókedvezményének január elsejei emelése után ebben az évben összesen akár 60 ezer forinttal több maradhat a két gyereket nevelőknél – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin felidézte, ettől az évtől az eddigi 20 ezerről évente 5 ezer forinttal emelik a kétgyerekes családok adókedvezményét, így 2019-re az eddigi összeg duplája, azaz havi 40 ezer forint maradhat ezeknél a családoknál.

Az egy, illetve három vagy annál több gyereket nevelők kedvezménye nem változik, ők havonta továbbra is tízezer, illetve csaknem százezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni - közölte, hozzátéve, az adókedvezmény már a várandósság 91. napjától igénybe vehető.

Novák Katalin úgy fogalmazott, a kormány családpolitikájának egyik legfontosabb pillére a családi típusú adózás, amelyet 2011-ben vezettek be azért, hogy a családok ne érezzék úgy, hogy anyagi akadályai vannak a gyerekvállalásnak. Arra a kérdésre, hogy ha a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezményt, akkor hogyan tudják majd a részleteket törleszteni, arra hívta fel a figyelmet: a három vagy annál több gyereket nevelő, illetve vállaló családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, és ahhoz nem kötelező felvenniük a másik 10 millió forint kedvezményes hitelt, az csak lehetőség. 

Hirdetés

Hirdetés