Hirdetés

Változások jönnek a bankolásban

2015.12.17. 08:07

A külföldi számlákról is tudomást fog szerezni a NAV.

Hirdetés

Január 1-jétől indul a globális, automatikus adóügyi információcsere második szakasza, melynek keretében a bankok elkezdik gyűjteni az ügyfeleik adatait, hogy azokat majd 2017-től továbbíthassák a nemzeti adóhivatalok felé - rja a napi.hu.

Az úgynevezett automatikus adatcsere-egyezmény második szakasza 2016. január 1-jétől indul. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb külföldön lévő magán és céges számláról is tudomást fog szerezni az adóhivatal 2017. január elsejétől. Az adatokat viszont a pénzintézetek már a jövő év elejétől gyűjtik, miután a bankoknak és biztosítótársaságoknak kötelező jelleggel le kell jelenteniük a magánszemély illetékes adóhivatalának, ha van bankszámlája vagy visszavásárlási értékkel bíró biztosítása - ez az információszolgáltatás nemcsak a számla létére, hanem az azon található összegre is kiterjed.

Magán- és céges számlákat is érint

Az adóhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az  OECD CRS és a vonatkozó uniós irányelv alapján az automatikus információcsere keretében végzett adatszolgáltatási kötelezettség. Magánszemélyek esetében értékhatárra tekintet nélkül történik mind a meglévő, mind az új számlák vonatkozásában; a szervezetek (cégek) tulajdonában lévő számlák esetében pedig a már meglévő számlák esetében az értékhatár 250 ezer dollár, új számlák esetében az információ továbbítása automatikusan, értékhatárra tekintet nélkül történik.

A NAV ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az irányelv az adatszolgáltatási kötelezettség alól több számlatípust is kivesz, például: bizonyos nyugdíjszámlákat, életbiztosítási szerződéseket, kizárólag hagyatékhoz kapcsolódó számlákat stb.

Hirdetés

Hirdetés