Hirdetés

Hirdetés

Változások lesznek a gyógyszertári ügyeletben

2016.02.03. 08:18

Jelenleg a patikák állják a nyitvatartási időn túli költségeket.

Hirdetés

Legkorábban a jövő évtől lehet érdemi változás a patikai ügyeletekben, bármilyen legyen ugyanis az új rendszer, az nem működhet költségvetési források nélkül - írja a Magyar Idők szerdai számára hivatkozva a hirado.hu. Becslések szerint a változásra legalább 132 millió, legfeljebb egymilliárd forintot kell betervezni a 2017-es költségvetésben.

Sokan nincsenek ellátva

A kalkulációk alapján jelenleg évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül a patikáknak az éjszakai és hétvégi nyitvatartás. Mindennek ellenére csaknem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes gyógyszertár. A mostani helyzeten ezért kell változtatni. A szakmai szervezetek ezt már több éve kérik. Tavaly pedig már az alapvető jogok állampolgári biztosa is elodázhatatlannak tartotta a patikai ügyeletek rendbetételét.

Saját maguk finanszírozzák az ügyeletet

Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszertárak közfeladatot látnak el. Ezért az államnak kellene biztosítani az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet. Jelenleg a gyógyszertárak saját maguk állják a nyitvatartási időn túli rendelkezésre állás költségeit.Székely László alapjogi biztos a patikai ügyelet törvényi szintű szabályozását is hiányolta, ezt a múlt év végén orvosolta a parlament. Így most érdemben megkezdődhet az átalakítás.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés