Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kopogtatják a fákat Mátészalkán

| 2019. 05. 17. | 15:48:00
Korukra, állapotukra kíváncsiak.
Kopogtatják a fákat Mátészalkán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálják a fákat a mátészalkai Kossuth utcán. Horváth Tibor és munkatársa, Hunyadvári Péter azért érkezett a városba, hogy ún. fakopp vizsgálat segítségével mérjék fel az utca fáinak állapotát.

Már korábban is készült minden egyes fáról nyilvántartás, amit Hajdú-Nagy Gergely tájépítész az önkormányzat főkertészének, Soltész Viktóriának a segítségével mért fel - közölte közösségi oldalán Hanusi Péter Mátészalka polgármestere.

Minden fa alapadatait nyilvántartásba veszik. A törzsátmérő, a magasság, lombkorona átmérő alapján kiszámolják a fa tömegét és felületét, ami alapján meghatározható, hogy egy 120 km/h erejű szélterhelésnek ellenáll-e az adott példány, nem várható-e, hogy eltörik.

Tekintve, hogy a Kossuth utca Mátészalka központja, felelősen kell gondolkoznunk az ott lakók, dolgozók és közlekedők biztonságáról.

Sok esetben laikus szemmel nem vehetők észre azok a betegségek, korhadások, amik fokozottan veszélyessé tehetnek egy-egy fát. Ezek tipikusan azok az egyedek, amelyek híradásokban szoktak szerepelni, hogy hirtelen kidőltek. Jellemzően gyökérkorhadás okozza a problémát. Az ilyen, nem egyértelmű betegségeket hivatott feltárni az ún. fakopp vizsgálat, amely akusztikus tomográf segítségével, hangfrekvenciákkal méri fel az adott fa szabad szemmel nem látható problémáit.

A vizsgálat során a szakemberek elmondták azt is, hogy minden lehetséges példány megmentésén dolgoznak, de a veszélyes fák eltávolítását minden esetben javasolni fogják, hiszen azok nem csupán vagyontárgyakat, ingatlanokat, de emberi életeket is veszélyeztethetnek.

A kivágott egyedek helyére újakat ültetünk, hiszen ebben az önkormányzati ciklusban már eddig is 500 fát ültettünk, hogy városunk szebb, zöldebb és egészségesebb legyen

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés