Hirdetés

Hirdetés

Orkán, eső, hó: borzalmas vihar csapott le Londonra

2016.03.28. 11:26

Orkán, eső, hó: borzalmas vihar csapott le Londonra

Fákat csavart ki a szél, daruk dőltek az utakra.

Hirdetés

 Az orkánszerű széllel, szakadó esővel, sőt egyes helyeken havazással kísért ítéletidő elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont, ahol fákat és egyes építkezések helyszínein darukat döntött az utcákra a szélvihar. A legerősebb, 170 kilométeres óránkénti sebességű széllökést a meteorológiai szolgálat délelőtti közlése szerint a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a partvidéktől távolabbi országrészekben is gyakoriak a 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el. A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

A londoni repülőtéren sok járat többórás késésekkel érkezett, illetve indult hétfői orkán jelentős fennakadásokat okozott a déli országrész, elsősorban London légiközlekedésében. Heathrow-n, a legnagyobb. 

A British Airways légitársaság első hétfői budapesti járata, amely a menetrend alapján délelőtt háromnegyed 10-kor szállt volna le Londonban, a repülőtér utastájékoztató szolgálata szerint déli 12 óra után várható. Gatwicken, a Londont kiszolgáló második legnagyobb repülőtéren délelőtt 26 járatot töröltek, sok érkező gépet pedig más angliai repülőterekre irányítottak át. A meteorológia szerint az Atlanti-óceánról betört Katie vihar késő délutánra elhagyja Nagy-Britanniát az Északi-tenger felé.

Hirdetés

Hirdetés