2004. december 5.: a legfájóbbak közül való közöny

2015.12.05. 10:12

2004. december 5.: a legfájóbbak közül való közöny

A határon túli magyarságnak szólt a tragikus üzenet.

Hirdetés

Hirdetés

2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. A népszavazást eredetileg csak akórházak privatizációjával kapcsolatban, a Munkáspárt kezdeményezésére írták ki. Az MVSZ aláírásgyűjtésének sikeres lezárulása után ehhez még egy, a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő kérdés társult.

Eredménytelen

Mádl Ferenc 2004. december 5-re írta ki a két kérdésben az ügydöntő népszavazást, amelynek eredménye az Országgyűlés számára kötelező érvényű lett volna. A szavazás élénk közéleti polémiát váltott ki, társadalmi és szakmai szervezetek sokasága kapcsolódott be a választási küzdelembe. A népszavazás azonban mindkét kérdésben eredménytelen volt az alacsony részvétel miatt. Az eredménytelenül végződött voksolás az egészségügyben nem járt következményekkel, a magyar politika és a határon túl élő magyarság kapcsolatát azonban hosszú távon megterhelte.

2010-ig vártak

A határon túl rekedt magyarság számára, akik közül sokan még magyar állampolgárként születtek, ez felért egy arculcsapással. Fekete Gyula író így emlékezett meg erről: „2004-ben nyolcvankét százalék tagadta meg nehezebb sorsú, idegen önkénynek kiszolgáltatott testvéreit. Igen, mert féltette életszínvonalát – mentegették némelyek ezt a lealjasodást, holott épp ezzel a mentegetéssel adták bizonyságát: anyagi kockázatra hivatkozva tagadni meg nehezebb sorsú testvéreinket: maga a lealjasodás feneke."

A sérelmek orvoslására egészen 2010-ig várni kellett. A második Orbán-kormány megalakulása utána a parlamenti képviselők elsöprő többsége szavazta meg a kettős állampolgárság könnyített felvételéről szóló törvényt. A riogatóknak pedig nem lett igazuk: a magyarországi munkavállalókat veszélyeztető tömegek azóta sem özönlötték el Magyarországot.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés