Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adorján Gusztáv lett Nyíregyháza díszpolgára

| 2016. 08. 20. | 22:13:00
Öten életmű-díjat kaptak.
Adorján Gusztáv lett Nyíregyháza díszpolgára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(frissítve)

Zsúfolásig megtelt Nyíregyházán a Kossuth tér szombat délután Szent István, az államalapítás és az új kenyér tiszteletére rendezett ünnepségen. Beszédet mondott dr. Kovács Ferenc polgármester, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret.

Nyíregyházán tervezhető, kiszámítható a jövő

Kovács Ferenc beszédében hangsúlyozta: az ünnep alkalmat nyújt a visszatekintésre, előrenézésre és tervezésre. Mindig azok vitték előre az országot, akik a közösségért dolgoztak, sokszor életüket adták érte. A kiemelkedő egyéniségeknek sokszor meg nem értettséggel kellett szembesülniük.

Szent István szilárd elhatározással és hittel alapozta meg a magyar államot, tette 1000 év távlatából is magasztos fénnyel világít – mondta a városvezető.

A máról szólva kiemelte: „Nyíregyházán mélyről fakadó változás indult el öt éve, a sikerek bearanyozzák a mindennapokat. Évről évre többen kötnek házasságot, évről évre több gyerek születik, több a munkahely – jó és jól lehet Nyíregyházán élni, tervezhető, kiszámítható a jövő.”

Azt kívánta, a nyugodt, rendezett jövőbe vetett hit ne csak remény, hanem valóság legyen, mindig legyen elég bora és búzája az embereknek, a nemzet kenyere pedig egyre nagyobb legyen.

Kitüntetéseket, elismeréseket adtak át

Államalapító Szent István ünnepén a hagyományokhoz híven díszpolgári címet és életműdíjakat adományozott Nyíregyháza közgyűlése. A kitüntetéseket dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző adta át.

"Nyíregyháza Város Díszpolgára” címet vehetett át dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a nyíregyházi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, akinek szakmai és közösségi munkáját ismerte el a testület.

„Inczédy György Életmű-díjjal” ismerték el Dr. Füle Erzsébet fül, orr gégész szakorvos, Garay Béla preparátor, Kulcsár Attila építész-tervező, Nagylucskay László épületgépész és professzor dr. Szép Tibor egyetemi tanár munkáját.

A meghitt pillanatok után néptáncosok lepték el a teret. Este tűzijáték zárja a programot.

Ezért kapták a díjat:

A díszpolgár:

Adorján Gusztáv 1954-ben született, a Debreceni orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd 1984-ben tett szülész-nőgyógyász szakvizsgát. A Jósa András Kórházban 36 éve dolgozik, 2010 óta részt vesz annak vezetéségen, jelenleg főigazgatóként. Elhivatott, szakmai felkészültségét országszerte elismerik. Több társaság, egyesület vezetőségi tagja, szakmai folyóiratok szerkesztő bzottságának tagja. Aktív közéeti tevékenységet folytat, alapítványok munkájában vesz részt, a református egyházban presbiter, 2010-ben és 2014-ben is egyéni önkormányzati képviselőnek válaztották a belvárosi kerületben.

Alázat és mosoly

– Fantasztikus érzés – mondta Adorján Gusztáv a Szabolcsihírnek. – Alázatosság és felelősségérzet van bennem, hogy csinálnom kell tovább, amit eddig, ugyanazzal a szeretettel, amit az emberektől, a betegektől, a városlakóktól, családtagoktól, mindenkitől kapok. Hiszek abban, hogy a mosoly előrevisz, sok mindenen átsegít minket.

Az életmű-díjasok:

Füle Erzsébet főorvos a Semmelweiss Egyetemen szerzett orvosi diplomát, a Jósa András Kórház főorvosa. Rendkívüli elhivatottságú, kiváló szervező, a fej- és nyaksebészeti daganatos betegségek területén ér el sikereket, megszervezte az önálló gyermek fül, orr, gégészeti osztályt.

Garai Béla preparátor 114 éves, Virág utcai műhelyében különleges, egyedi vadásztrófeák preparátumai készülnek. Kelet-Magyarország legrégebbi (114 éves) és legnagyobb hagyományokkal rendelkező preparátor műhelyét vezeti - így viszi tovább a családi örökséget.

Kulcsár Attila építész, tervező a nyíregyházi Kossuth gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Önálló stílusa, bravúros műszaki megoldásai hívják fel magukra a figyelmet, munkáira jellemző az otthonosság, hogy a környezetbe illeszkednek, jól használhatóak. Csak néhány épület az életműből: a Kossuth utcai sárga dobház, a Vay Ádám körúti piros ház, az ügyészség épülete, a Galéria üzletház, a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának épületei, a sóstóhegyi református, az örökösföldi görög katolikus templom.

Nagylucskay László épületgépész a tanácsi tervező irodánál, majd a Nyírtervnél dolgozott, megalapította az Optimal Tervező Kisszövetkezetet, majd az Optimal Plusz Tervező Kft.-t, ahol jelenleg is dolgozik. Több irodaház és szálloda épületgépészeti terveit készítette el.

Professzor dr. Szép Tibor a Nyíregyházi Egyetem tanára, hazai és nemzetközi berkekben is ismert, elismert természetkutató. Publikációi jelentek meg a Felső-Tisza-vidék ökológiai jelentőségéről. A területen végzett ökológiai kutatásait nemcsak itthon, hanem külföldön is megismertette. Több mint száz publikációja jelent meg, 6 könyv, 9 könyvrészlet szerzője, részt vett 146 nemzetközi és hazai szakmai konferencián.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés