Hirdetés

A menekült nők élete is rettegéssel teli

2016.01.19. 14:14

A menekült nők élete is rettegéssel teli

A férfiak őket sem kímélik.

Hirdetés

Hirdetés

Erőszak és szexuális zaklatás kíséri azoknak a lányoknak és nőknek az útját - beleértve európai tartózkodásukat is -, akik a Közel-Keletről menekülnek Európába - számolt be felméréséről hétfőn az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő csoport. Az AI munkatársai a múlt hónapban készítettek interjút negyven, jelenleg Németországban és Norvégiában élő nővel és fiatal lánnyal, akik Törökországból Görögországon, majd a Balkánon keresztül érkeztek az európai kontinens nyugati felére.

Az egyedül vagy gyerekekkel utazó nők és lányok arról számoltak be, hogy különösen Magyarországon, Horvátországban és Görögországban érezték fenyegetve magukat, amikor férfi menekültek tucatjaival kellett egy helyen aludniuk. Segélyszervezeteknél dolgozók korábban azt mondták, hogy az Európába áramló menekültek nagy többsége férfi, és ez különösen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a migráns nőket, akiknek sok menekülttáborban ugyanazt a zuhanyzót és mosdót kell használniuk, mint a férfiaknak. Néhány nő az AI munkatársainak azt mondta, inkább nem evett és nem ivott, hogy ne kelljen vécére mennie.

A jelentés kapcsán megjegyzik, hogy ezek a nők Szíriában és Irakban átélték a háború borzalmait, és mindent feltettek arra, hogy biztonságban tudhassák az életüket és gyerekeiket, ehhez képest újból erőszaknak és kizsákmányolásnak vannak kitéve.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés