Hirdetés

A migránsok és az ötvenhatos magyarok

2015.10.01. 17:27

A migránsok és az ötvenhatos magyarok

A kettő nem ugyanaz - így Szijjártó.

Hirdetés

Hirdetés

Nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyó emberek helyzete a mostani népvándorlással - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel csütörtökön folytatott tárgyalásán.

"Nem szabad megengednünk, hogy az '50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák" - nyilatkozott a találkozót követően az MTI-nek a tárcavezető.

"A helyzet ugyanis az, hogy 1956 után a hazájukat elhagyó magyar emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték más országok törvényeit és nem támadták meg más országok hivatalos szerveit. Most azt látjuk, hogy a mostani bevándorlási hullám jelentős agresszióval is párosul, a bevándorlók jelentős része nem tiszteli más országok törvényeit, nem tiszteli az európai jogszabályokat"

- tette hozzá és hangsúlyozta: a két szituáció nem összevethető és vissza kell utasítani, ha ennek valaki az ellenkezőjét állítja.

A miniszter szerint a felek egyetértettek abban, hogy a  bevándorlási hullám kérdése globális kihívás,  ezért globális választ kell adni és annak megoldását nem lehet eygedül Európára  hagyni. Ráadásul a világban zajló folyamatok - a vízhez való egyre nehezebb hozzáférés, a klímaváltozás és az elhúzódó háborús konfliktusok -  abba az irányba mutatnak, hogy az emberek népvándorlása hosszú távú probléma marad - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés