Hirdetés

Hirdetés

A nagykövet elmagyarázta a németekenek, miért nem akarunk muszlim bevándorlókat

2015.12.21. 19:19

Részben történelmi okai is vannak.

Hirdetés

A magyarok "nem feltétlenül nyitottak annyira a világra, ahogyan azt talán más európai országokban kívánhatják", és ennek oka, hogy Magyarország nem élt meg bevándorlást a "muzulmán kultúrkörből", a 150 éves oszmán uralom emléke pedig nem túl jó - mondta Györkös Péter berlini magyar nagykövet a Rheinische Postnak adott interjúban, amely a német lap online felületén jelent meg hétfőn.

Hozzátette, hogy a magyarok "nem olyan naiv romantikusok", mint azok, akik azt gondolják, hogy a "muszlim menekültek" integrációja könnyen kivitelezhető.

Az európai szolidaritással kapcsolatban kifejtette, hogy világos véleménykülönbség van Németországgal a menekülthullám okainak analízisét és az azzal kapcsolatban végrehajtandó intézkedéseket illetően.

A magyar álláspont szerint "valójában nem menekültválságról van szó, hanem bevándorlásról" - mondta.

A kérdésre, mit gondol arról a követelésről, hogy csökkenteni kell azon országok uniós támogatását, amelyek nem akarnak részt venni a menekültek befogadásában, Györkös Péter elmondta, ez mindenekelőtt "próbálkozás a kelet-európai országok pellengérre állítására", holott messze nem csak az EU keleti része nem osztja a befogadásra vonatkozó nézeteket.

Arra a kérdésre, Magyarország fizetne-e, hogy Németország befogadjon menekülteket, elmondta, hogy a "szolidaritást különböző formákban lehet kifejezni", és Magyarország már teljesít pénzügyi hozzájárulást "közvetett" módon, hiszen biztosít személyzetet a határőrizethez Magyarországon, Szlovéniában és Macedóniában, és a zöldhatárt megerősítette egy kerítéssel.

 Továbbá magyar katonák szolgálnak Irakban és Afganisztánban, hogy ott küzdjenek a "menekültválság" kiváltó okai ellen, vagyis "nem úgy van, hogy Magyarország nem tesz semmit" - mondta a nagykövet.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés