Hirdetés

A tél keményen sújtja a menekülteket

2016.01.21. 08:43

A tél keményen sújtja a menekülteket

Életveszélyes a helyzet a gyerekekre.

Hirdetés

Hirdetés

A segélyszervezetek beszámolói szerint sok menekült egyáltalán nem készült föl a helyzetre: elkékült ajkú, vacogó gyerekeket kellett kezelni – számolt be a brit The Telegraph híreiről az atv.hu.

A menekült gyermekeket súlyosan veszélyezteti a kihűlés, ahogy szüleikkel hosszú utat tesznek meg Görögországon és a Balkánon keresztül, ahol a hőmérséklet akár -20 Celsius fok alá is süllyedhet – figyelmeztet a Save the Children (SC) nevű jótékonysági szervezet. A mély hó, a csípős szél és a fagypont alatti hőmérséklet súlyos kihívás elé állítja a menekülteket, akik csónakokon vergődnek át a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, majd Athén érintésével Macedónia és Szerbia felé folytatják útjukat.

Életveszélyben a gyerekek

A macedón és szerb határ környékén a hőmérséklet az előrejelzések szerint -20 fokra csökkenhet, növelve a kihűlés, a tüdőgyulladás és egyéb légúti megbetegedés kockázatát. A macedón-szerb határon fekvő Presevó ideiglenes gyűjtőtáborába a segélyszervezetek munkatársainak beszámolója szerint elkékült ajkú gyermekek érkeztek, és testüket rázta a hideg.

„Szélsőségesek itt a körülmények, a hőmérséklet előrejelzések szerinti csökkenése pedig életveszélyes a gyerekekre nézve”

– fogalmazott Valentina Bollenback az SC médiafelelőse.

„Az ideérkező anyák, akikkel találkoztam, nehéz helyzetbe kerültek, mert nem képesek a csecsemőket melegen és biztonságban tartani”

– tette hozzá. Bollenback és munkatársai találkoztak olyan bevándorló gyerekekkel, akik a kihűlés korai jeleit mutatták: elkékült ajkak, magas láz és a légzőszervi problémák.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés